3 op Reis

Kathmandu

Kathmandu, de eindeloos fascinerende en indrukwekkende hoofdstad van Nepal, is de thuishaven van bijna een miljoen mensen. Zoals veel steden is Kathmandu een wervelwind aan kleuren, geluiden, geuren, drukte en bezienswaardigheden. Toch heeft deze Aziatische stad iets unieks door de vele bijzondere combinaties. Boeddhisme ontmoet hindoeïsme, oude tradities gaan hand in hand met nieuwe geluiden en rustgevende tempels worden afgewisseld door hysterisch verkeer in de straten. 
In april 2015 is deze stad genadeloos getroffen door een aardbeving die zo’n achtduizend mensen het leven kostte. De sporen van die aardbeving zijn nog te zien, met name door minimaal overheidsoptreden. Toch moet dit je niet tegenhouden om deze stad te bezoeken. Juist nu zie je de wilskracht van de bevolking en de rijke geschiedenis van de eeuwenoude beschaving. Daarnaast is Kathmandu aantrekkelijk door de ongereptheid van de stad. Het is nog niet overspoeld door reizigers, in tegenstelling tot veel andere Aziatische bestemmingen.
Door de drukte van de stad kan het overweldigend zijn om hier te verblijven. Gun jezelf daarom de tijd om Kathmandu langzaam te leren kennen. Neem minstens een paar dagen om te acclimatiseren, de verborgen tempels te ontdekken en door de achterafstraatjes te struinen. Voor veel reizigers is Kathmandu ook de plek waaruit ze hun tripje naar het Himalaya-gebergte beginnen. Dingen die je echt niet mag missen? Het majestueuze Durbar Square voor het koninklijk paleis en een wandeling door het serene park Garden of Dreams. Ook indrukwekkend is Boudhanath, een van de grootste stoepa’s (een boeddhistisch bouwwerk) in Zuid-Azië. 
Eten
De Nepalese keuken staat vooral bekend om  daal bhaat , een gerecht dat bestaat uit rijst, groente en linzensoep. Vooral in de bergen is dit een gerecht dat je váák tegen zult gaan komen. In Kathmandu kun je voor zo’n bord vol nationale trots terecht bij Thakali Kitchen in de wijk Thamel. Ook populair in Nepal:  momo’s , een soort dumplings gevuld met vlees, groente of kaas. Een goede plek hiervoor is Yangling Tibetan Restaurant, waar het gemaakt wordt met een oud familierecept. 
Ben je de oosterse gerechten even zat? Oostenrijkse schnitzels eet je bij het Kaiser Café en authentieke Italiaanse pizza’s vind je bij het hippe Fire & Ice. Voor een dikke steak ben je bij K-Too Beer & Steakhouse aan het juiste adres. Keuze te over in deze veelzijdige stad!
Tijdens een avondje uit vind je livemuziek bij Jazz Upstairs en goede cocktails met een internationale touch bij Buddha Bar. Bij Sam’s Bar ontmoet je op hun gezellige dakterras zowel locals als reizigers. In backpackers district Thamel heb je de leuke tentjes overigens voor het uitzoeken. 
Vervoer
Naar Kathmandu vliegen kost je vanaf Amsterdam ongeveer vijftien of zestien uur. Een overstap is vrijwel altijd nodig. In Kathmandu raden we je aan om op de fiets of lopend de stad door te komen: goedkoop én leuk! Zo krijg je extra veel van het straatleven mee.
Wil je ook verder reizen door Nepal? Dan zijn binnenlandse vluchten een goede optie voor lange afstanden. Daarnaast zijn er genoeg mogelijkheden wat betreft tourbussen en minivans. Als je de tijd hebt, kun je ook kiezen voor lokale bussen. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Oktober t/m februari
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Nepalese roepie
Taal: Nepalees
Met dank aan: Dimsum Reizen.
kathmandu Nepal

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.