Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Wilde avonturen gegarandeerd: dit land is niet voor iedereen weggelegd

19-03-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3678 keer bekeken
  •  
thumb costa rica
Ruim een kwart van het land bestaat uit nationale parken met verschillende ecosystemen. Een half miljoen diersoorten verspreiden zich hier en het land behoort tot de meest biodiverse van deze planeet. Waar we het over hebben? Costa Rica!
De een legt zijn strandlaken netjes op een zandstrand neer en brengt de middag zonnend door. Uiteraard met een frisse cocktail binnen handbereik. De ander strijdt liever zwetend door een dichtbegroeide jungle met dikke lianen en zoemende insecten. Uiteraard met giftige dieren 'binnen handbereik' en destructieve tropische regenbuien op komst. Ben jij die ‘een’? Dan ga je niet blijer worden als je verder leest. Ben jij die ‘ander’? Dan zeker weten wel.

corcovado
Pretpark van natuur
Iedereen die zichzelf herkent in de ‘ander’, gaat zich thuisvoelen in Costa Rica. Ruim een kwart van het land bestaat uit beschermd gebied en heeft een zeer rijke natuur. Denk aan vulkanen, regenwouden, watervallen, thermale poelen en andere landschappen waar je als natuurliefhebber nogal warm van wordt. Een studie heeft zelfs aangetoond dat Costa Ricanen langer en gezonder leven dan de rest op aarde. Het levensmotto pura vida komt dan ook niet geheel uit de lucht vallen. Met deze uitdrukking refereren Costa Ricanen naar ‘het pure leven’, waarbij men positief en ontspannen in het leven staat. Met de overweldigend rijke natuur van het land moet het een makkie zijn om volgens dit motto te leven.

costarica-avontuur
Jezelf in die wereld met natuur en wildlife dompelen? Dat doe je in een van Costa Rica’s vele nationale parken. Wij zetten onze favorieten voor je op een rij.
Manuel Antonio National Park
Het kleinste park van dit rijtje, maar zeker niet de minst gewaardeerde. Manuel Antonio National Park ligt aan de Pacifische Kust in het zuiden van het land. Het park telt zo’n 300 verschillende diersoorten en is een paradijs voor fanatieke hikers. Je wandelt hier namelijk door regenwouden en langs lagunes. Ben je een duikliefhebber? Dan ben je bij de kust van het park aan het goede adres. Bij Manuel Antonio National Park vind je namelijk mooie koraalriffen. Als niet-duiker kan je je zen-moment pakken op het witte zanderige strand van Playa Manuel Antonio. Dit tropische strand behoort tot de mooiste van het land. Aanschouw…
manuel antonio
Rincon de la Vieja National Park
Dit nationale park ligt in de Guanacaste provincie  in het noordwesten van het land. Het gebied wordt vooral gewaardeerd om de Rincon de la Vieja-vulkaan. Grote wolken stijgen hier omhoog uit de krater en omringen de top. Ontspan bij de heetwaterbronnen van Rio Negra Termales, net buiten het park. De Rio Negra Termales bestaan uit tien heetwaterbronnen die rondom een rivier in een dichtbegroeid bos liggen. Avontuurlijke tocht maken? Neem het Las Pailas Ranger Station dan als startpunt voor een hike. En passeer een waterval die uitkomt bij een helderblauw meer, waar je een verfrissende duik kan nemen.

rinco de la vieja
Corcovado National Park
National Geographic noemde het park ooit 'biologisch gezien de meest intense plek op aarde'. En alsof die bijnaam niet prijzend genoeg was, wordt Corcovado National Park ook ‘de Amazone van Costa Rica’ genoemd. Als we je nu niet nieuwsgierig hebben gemaakt, weten we het ook niet meer… Het park heeft dertien verschillende ecosystemen en kent misschien wel meer dieren dan jij uit je hoofd kan opdreunen. Poema’s, tapirs, miereneters, krokodillen, apen en papegaaien, om er maar een paar te noemen. Oh en muggen natuurlijk. Beter pak je dus een dikke voorraad muggenspray in. Als je het aandurft, slaap dan in het hart van de jungle bij het Sirena Ranger Station. Ook kan je terecht bij eco-lodges waar je één wordt met de natuur. Tip: regel bij voorkeur een gids voor lange intensieve hikes.

corcovado2
Arenal Volcano National Park
Bezoek Arenal Volcano National Park voor thermale poelen, watervallen, het allergrootste meer van het land en de Arenal-vulkaan. De vulkaan kan je helaas niet zelf beklimmen, maar het bewonderen ervan is al genoeg. Wel kan je over een oude lavastroom van de vulkaan lopen. Vanuit deze stroom heb je een uitstekend uitzicht op de rest van het park. Ook de moeite waard: de minerale wateren en poelen die al meer dan tweehonderd jaar worden gebruikt als therapeutische baden.

arenal
Tortuguero National Park
Tortuguero National Park, een beschermd natuurgebied aan de Caribische Kust, is de thuisbasis van duizenden schildpadden. Jaarlijks maken zo'n 30.000 schildpadden een bezoek aan het eiland om daar vervolgens eieren te leggen. Maar dat is niet het enige bijzondere aan dit park. Ook kan je hier met een kano of kleine motorboot door lange en smalle junglekanalen varen. Houd je camera hier vooral gereed voor apen, luiaards, hagedissen, kaaimannen en vele vogels.

tortuguero
Nog meer avontuur in Midden-Amerika opzoeken? Bezoek deze bestemmingen dan!
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.