Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

De ultieme roadtrip: de Pan-American Highway is de langste weg ter wereld

13-04-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4170 keer bekeken
  •  
Roadtrip America
Snacks voor onderweg? Check. Roadtrip-afspeellijst? Check. Wegenkaart van Noord-, Midden- én Zuid-Amerika? Check. Je bent klaar voor de langste roadtrip ter wereld. De Pan-American Highway loopt van het noordelijkste punt van Alaska naar het zuidelijkste punt van Argentinië. Een gigantische reis dus. Bereid je voor op een flink aantal maanden kilometers vreten.
De verbindende factor
De weg leidt je langs spectaculaire uitzichten, bijzondere landschappen en talloze steden. Volgens schattingen is de Pan-American Highway tussen de 25 en 50 duizend kilometer lang. Hij bestaat officieel namelijk niet uit één weg en de lengte kan dus wat verschillen. Eigenlijk kan je het beter vergelijken met een wegennetwerk. Ongeveer honderd jaar geleden kwam het idee voor zo’n snelweg voor het eerst naar boven. De gedachte erachter? Meer verbinding creëren tussen de Verenigde Staten en zijn buren. 
Ecuador Road photo

© Foto: Alejo Miranda / Shutterstock.com

Het Darién Gat
In de 21 e eeuw vinden we die verbinding gewoon via het internet of boeken we een vliegticket. Toch is deze roadtrip een onvergetelijk avontuur voor iedere reiziger. De weg wordt slechts één keer onderbroken, namelijk op de grens tussen Panama en Colombia . Dit gebied, het Darién Gat, bestaat uit dichtbegroeide regenwouden en woeste bergen. Daarnaast is het een plek waar veel criminaliteit voorkomt. Dit stuk kan je dus beter met de veerboot overbruggen. Die pak je van Panama-stad naar Buenaventura in Colombia. De rest van de weg kan je ongestoord doorkarren. 
Van in a field road trip

© Foto: Simon Pittet / Shutterstock.com

De route
Oké, oké. We zullen jullie de grote lijnen van de route geven. Je begint je avontuur in Alaska, in Prudhoe Bay om precies te zijn. Vanaf hier rij je richting het zuiden dwars door de ruige landschappen van Canada . Als je in de Verenigde Staten aankomt, kan je verschillende routes kiezen. Op dit deel van de route heb je de meeste keuzevrijheid. Rij bijvoorbeeld langs de kust door grote steden als Los Angeles en San Diego . Ook kan je door het hart van Amerika rijden en stoppen in Denver en El Paso. Daarna passeer je de grens met Mexico en vanaf Mexico-City bestaat de Pan-American Highway weer uit één weg. 
Kaartje PAH Noord-Amerika
Terwijl je Midden-Amerika doorkruist (via onder andere Guatemala , Nicaragua en Costa Rica ) nader je het punt waar de weg stopt. Hier bereik je het Darién Gat, waar we het eerder over hadden. Spring daarom in Panama op de veerboot en voor je het weet ben je in Colombia aangekomen. Zuid-Amerika! Rij via Ecuador en Peru door naar Chili . Hier heb je weer twee keuzes: in Chili doorrijden naar Quelló of afbuigen naar Argentinië . Wil je de route helemaal afmaken? Rij dan nóg verder door naar het zuiden en passeer de grens met Patagonië. Je eindpunt is de Argentijnse stad Ushuaia, de meest zuidelijke stad ter wereld. 
kaartje PAH Zuid-Amerika
De roadtrip van je leven
Zoals je vast begrijpt is deze route geen trip voor een paar weken. Je doet er, afhankelijk van je tempo, vrijwel altijd meerdere maanden over. Ook zijn er discussies over de officiële route, maar de hardcore roadtripper rijdt natuurlijk van Prudhoe Bay naar Ushuaia. Gelukkig zijn we de moeilijksten niet, dus je mag ook een deel van de route rijden. In dat geval raden we je aan een stuk van de Zuid-Amerikaanse route af te leggen. Hier is de weg het beste ontwikkeld en een stuk bekender. We raden je aan om goed voorbereid op pad te gaan. Sommige gebieden waar je doorheen reist zijn namelijk erg uitgestorven. Bereid je dus goed op voor leegte en neem flink wat houdbaar eten mee. En tot slot: probeer niet te veel te plannen. 
Long road in America
Kan jij niet wachten? Check dan onze roadtrip-handleiding of bekijk deze routes die dichterbij liggen. Maak bijvoorbeeld een rondreis door Denemarken  of Ierland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.