Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Alaska

Alaska is de grootste en koudste staat van de Verenigde Staten . De stad telt in de winter maar zo'n negenhonderd inwoners en kent een enorme toename in de zomermaanden. Dit komt door de vele cruiseschepen die in de warmste maanden van het jaar in de haven aanleggen. Skagway wordt in het populaire seizoen dan ook overspoeld door zo'n negentigduizend bezoekers.
Vanuit Skagway vervolg je je reis naar Juneau met een lokale ferry. Juneau is de hoofdstad van Alaska, deze is niet over de weg te bereiken. Op zo'n twintig kilometer van Juneau ligt de Mendenhall-gletsjer, een indrukwekkend stuk natuur. Vanuit daar reis je door naar Tanakee Springs, een klein dorp waar vooral de lokale sauna erg fijn is en hier eet je heerlijk vers gevangen krab. In de voormalige hoofdstad Fairbanks is niet veel te doen maar vandaar kan je doorreizen naar onherbergzame plaatsje Nome.
Deze voormalige goudzoekersnederzetting ligt zo ver weggestopt dat het alleen per vliegtuig te bereiken is. Stoffige straten, bars en saloons toveren Nome om in een ware western. Nome staat vooral bekend om zijn gouden strand, waar moderne goudzoekers dag in dag uit naar goud zoeken. Vandaar reis je door naar de echte outback. Op zo’n 150 kilometer ligt de meest westelijk gelegen stad op het Amerikaanse vasteland: Wales . Als je geluk hebt dan spot je het noorderlicht ook nog.
Eten
In de plaatsen die je bezoekt in Alaska zijn er verschillende eetmogelijkheden. In Tenaky Springs kan je vers gevangen krab eten. In de twee grootste steden, Juneau en Fairbanks, zijn genoeg restaurants te vinden. Deze zijn vooral gelegen bij 8th Avenue, bijvoorbeeld de Island Pub en Hot Bite zijn hier een paar opties.
In Fairbanks kan je bijvoorbeeld naar de Tanana Valley Farmer's Market of de Gambardella’s Pasta Bella. Na een bezoek aan Alaska kan je eigenlijk niet thuiskomen zonder traditioneel gegrilde zalm te hebben gegeten. Breng daarom een bezoek aan het Alaska Salmon Bake restaurant als je dit overheerlijke gerecht niet wilt missen. In Wales, het meest afgelegen puntje van Alaska, zijn veel dingen relatief prijzig en er is maar een beperkt aanbod van groenten en fruit.
In Juneau kan je ‘s avonds prima iets drinken. De meeste kroegjes vind je in South Franklin Street en de Front Street. Je kan hier naar de Red Dog Saloon, Viking of de Rendezvous Bar & Grill. In Fairbanks kan je naar de Marlin of de Pump House Saloon. En in de omgeving van Nome mag er alleen in de stad zelf alcohol worden verkocht. Je mag het in de omliggende regio wel zelf meenemen.
Vervoer
Het watervliegtuig is een heel gebruikelijk vervoermiddel in Alaska, omdat wegen simpelweg niet kunnen worden aangelegd. Van Lake Benneth in Canada kan je met de oude stoomtrein naar Juneau. Deze treinreis duurt ongeveer vier uur en gaat in juni, juli en september één keer per dag.
In het plaatsje Skagway wemelt het van de cruiseschepen, maar er is ook een uitgebreid netwerk van ferry’s. Het totale netwerk beslaat zo’n vijfduizend kilometer en telt 33 havens. Een tocht kost je zes uur reizen. Voor langere afstanden kan je het beste een hut op de boot huren. Maar je kan ook voor nop kamperen op het achterdek.
Goed om te weten
Beste reistijd: Variabel
Visum: Ja
Inentingen: Nee
Valuta: Dollar
Taal: Amerikaans
alaska.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.