Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Tips voor een reis met de motor

18-09-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1970 keer bekeken
  •  
motor4
Enkel en alleen bezig zijn met vooruitkijken, het verkeer en je reflexen. Dat is allermooiste aan motorrijden volgens Zoran Holtkamp, eigenaar van Rusty Gold Motorshop in Amsterdam. “Of je nou een korte of lange rit maakt, wanneer je afstapt voelt het alsof je bent gereset.” 
Een gevoel dat veel motorrijders waarschijnlijk zullen herkennen. En een scène die veel motorrijders in spe vermoedelijk als muziek in de oren klinkt. Motorrijden is immers meer dan een wijze van vervoer waarbij je nooit in de file hoeft te staan. Het is een hobby, een vorm van ontspanning en een levensstijl. Combineer dat met de ultieme vrijheid van het onderweg zijn en het verkennen van nieuwe plekken en je hebt een uiterst mooie manier van reizen. Overweeg jij ’t maken van een reis met de motor? Wij geven een aantal tips. 
Zoek de community op
Motorrijden is een levensstijl. En net zoals elke levensstijl, heeft ook deze een grote community. Maar omdat er toch vaak een bepaald stigma heerst rondom motorrijders, gaat men deze helaas vaak uit de weg. Zonde, want van wie leer je meer over de sport dan van je mede-motorreizigers? Met dit in zijn achterhoofd ging Zoran Holtkamp, eigenaar van Rusty Gold, motorrijder en groot koffieliefhebber zijn jongensdroom achterna. “Ik wilde een plek creëren waar mensen konden samenkomen. Aan het begin van een ride out en om te sleutelen, maar ook gewoon voor een bak koffie.” Presentator Maurice bezocht de sfeervolle ontmoetingsplek in hartje Amsterdam voorafgaand aan zijn motorreis richting 't zuiden. 
Maak een testrit
Zelfs voor ervaren motorrijders is een langeafstandsrit toch andere koek dan een dagexcursie in Nederland. Maak daarom een aantal kortere testritten voordat je in één keer naar de andere kant van Europa rijdt. Ga bijvoorbeeld eerst op weekendtrip naar een bestemming op maximaal een of twee dagen rijden. Zo wen je, geestelijk en lichamelijk, aan lange dagen op je motor. Doe dit bovendien met dezelfde bagage die je mee zou nemen op een verre reis, zodat je ook acclimatiseert aan zwaarbeladen rijden. 
motor3
Contempleer je bagage
Het type bagage dat je meeneemt op reis is uiteraard afhankelijk van ’t soort reis dat je wil maken. Hop je van bed & breakfast naar hotel? Dan heb je logischerwijs minder spullen nodig dan wanneer je een kampeertrip maakt. Tegenwoordig bestaan er motorkoffers en -tassen in alle soorten en maten. Houd er wel rekening mee dat je voor ’t bevestigen van sommige koffers soms eerst speciale rekken moet installeren. Vergeet daarnaast niet: een motor kan helaas niet op slot zoals een auto dat kan. Bij tussenstops zal je dus altijd al je kostbare spullen mee moeten nemen, of je motor in het oog moeten houden. Houd dit in je achterhoofd tijdens het inpakken. Ook kan het helpen om je (waardevolle) spullen te verpakken in waterdichte zakken, zodat je na een regenrit niet voor onaangename verrassingen komt te staan. 
Check de plaatselijke verkeersregels
Uiteraard is het bij een reis over land altijd handig om plaatselijke verkeersregels op te zoeken. Maar controleer vooraf ook altijd of er specifieke regels gelden voor motorrijders op jouw bestemming. Denk hierbij aan snelheids- en voorrangsregels, administratie zoals kentekenbewijzen, verzekeringen en internationale rijbewijzen en verplichte uitrusting op het gebied van veiligheid zoals gele hesjes, gevarendriehoeken en alcoholtesten. 
motor1
Navigeren is een kunst
Ook navigeren door onbekend terrein zal op de motor net even anders gaan dan je misschien gewend bent. Tenzij je een bekwame kaartlezende bijrijder achterop of in je zijspan hebt zitten, zal je daarom vooraf moeten bedenken hoe je dit wil aanpakken. Gebruik je een GPS, je telefoon of een kaart? En hoe bevestig je deze op veilige, tegen wind bestande en waterdichte wijze op je dashboard? Zorg er dus voor dat je hier een goede standaard of houder voor aanschaft, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over telefoons die met meer dan 130 kilometer per uur over ’t wegdek vliegen. Overweeg eventueel ook het gebruik van een tanktas. Deze hebben bovenop vaak een vak waar je een kaart of telefoon in kan stoppen. 
motor7
Neem noodgereedschap, reparatie - en reservespullen mee
Uiteraard verkeert jouw motor voor vertrek in perfecte staat en heb je je remblokken en banden dubbel gecontroleerd. Je kan het er dus op wagen, maar een ervaren motorrijder weet: onderweg sleutelen, repareren of vervangen is bijna onvermijdelijk. Zorg er daarom voor dat je de minimale benodigdheden hiervoor bij je hebt. Denk aan een bandenplakset, een goede tang en schroevendraaier, inbussleutels, een reservelampje, een extra flesje motorolie en uiteraard de onmisbare tie-rips en ducttape. Natuurlijk zal je veel van deze dingen ook onderweg kunnen kopen. Maar juist op een motorreis wil je prachtige afgelegen plekken kunnen begaan zonder je daarbij zorgen te hoeven maken over een laag oliepeil. Bonustip: neem ook een extra set handschoenen mee. Dan hoef je je stijve vingers niet altijd in een nat paar te wurmen na een regenbui, maar kan je afwisselen. 
Ga van de snelweg af
Het is heel verleidelijk om niet af te wijken van de wegen waarop je het meeste gas mag geven. Toch is het juist op een motor ontzettend de moeite waard om van de gebaande paden af te wijken. Neem dus die afslag en slinger over lege D-wegen, scheur door haarspeldbochten en duizel weg op imposante bergpassen. Want dat is waar je rijkunsten pas écht tot hun recht komen.
motor5
motor6
Klaar voor je eerste reis? Wij tippen deze Europese wegen uit de dromen van iedere roadtripliefhebber
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.