3 op Reis

Europese wegen uit de dromen van elke roadtripliefhebber

10-07-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
650 keer bekeken
  •  
Weg Kroatië

© motorolka / Shutterstock.com

Er gaat weinig boven urenlang rondtoeren, luisterend naar je favoriete muziek, met de ramen naar beneden en je beste vriend(in) of partner in de passagiersstoel. En als de wegen er dan ook nog eens zo uitzien…
We hebben het over die wegen waarbij de bestemming er niet eens meer toe doet. Over de wegen waarbij het uitzicht na elke bocht nog mooier lijkt. Over de wegen waarbij je de nijging hebt je hoofd uit het raam te steken en een oerkreet te slaken. Over de wegen waarvan het hart van iedere roadtripliefhebber sneller gaat kloppen. En ze liggen nog allemaal in Europa ook. 
_
Slingeren langs de Soča
In Slovenië vind je een weg zó pittoresk, dat je de woorden ‘ogen op de weg’ ontelbaar vaak uit de mond van je bijrijder zal horen komen. En terecht, want deze weg biedt schitterend uitzicht op de kraakheldere Soča-rivier, maar leidt je ook langs haarspeldbochten die je het stuur krampachtig doen vasthouden. De omringende toppen van Triglav National Park maken de ervaring bovendien nog spectaculairder. De weg bereik je vanuit het plaatsje Kranjska Gora. Vanuit hier volg je de autoweg 206 tot aan het plaatsje Bovec.
Soca rivier

© marcin jucha / Shutterstock.com

Slovenië bergpas

© kateafter / Shutterstock.com

Gasgeven op de Großglockner Hochalpenstraße
Op deze Alpenpas in Oostenrijk – de hoogste in heel het land - is dat precies wat je zal doen: gasgeven. En flink ook. Tijdens de klim dan. Gedurende de afdaling mag je hopen dat je je remmen onlangs nog hebt laten testen. Al raden we je aan zoveel mogelijk op de motor af te remmen. Je hoort het al, deze weg is niet voor bangeriken. Hoogtevrees gaat je ook niet helpen. Maar wat zíjn de knikkende knieën deze route waard. Onderweg vind je verscheidene berghutten om een pitstop te maken en bezoekerscentra met informatie over de lokale flora en fauna. De pas is ongeveer vijftig kilometer lang en het startpunt bevindt zich vlak na het plaatsje Farleiten. 
Großglockner Hochalpenstraße

© Lisa Stelzel / Shutterstock.com

Großglockner Hochalpenstraße

© Photoillustrator / Shutterstock.com

Afslaan naar de Adriatische kust
De afslag naar de E65 in Kroatië is gelijk de laatste die je de komende uren zal maken. Afgezien van de afslagen naar de vele zwemstranden dan. Deze doorgaande weg slingert bijna drie uur lang onafgebroken langs de Adriatische kustlijn. De weg strekt zich uit van Šmrika tot aan Zadar en kent flink wat scherpe bochten, maar over het algemeen kan je er lekker op doorrijden. Toch raden we je aan rustig aan te doen. Het azuurblauwe water van de zee is uiteraard de moeite van het stoppen waard. Maar de route baant zich ook een weg door bergketens die iets weghebben van buitenaards maanlandschap. En voor het bewonderen daarvan mag je best even de tijd nemen.  
Kroatië kustweg

© Ekaterina Kondratova / Shutterstock.com

Kroatië kustweg

© LianeM / Shutterstock.com

Vastklampen bij de Gorges du Verdon
Maak een rondrit over de D-wegen langs de diepste en een van de mooiste rivierkloven in Europa. Al jaren slijt de Verdon-rivier zich langzaam een weg door het kalkstenen aardoppervlak van de Provence in Frankrijk. Het resultaat? Een zevenhonderd meter diep ravijn dat je zowel vanaf het water als vanaf de torenhoge kliffen kan bewonderen. Ook tijdens deze route zal je je handgrepen net wat steviger vastgrijpen dan gebruikelijk, maar wat zijn het de klamme handjes waard. Begin voor de mooiste uitzichten jouw circuit in het pittoreske Moustiers-Ste-Marie en volg de D952, de D955, de D90, de D71 en de D957 langs plateaus vol lavendelvelden, middeleeuwse stadjes en sublieme uitzichten over deze helderblauwe rivier.
Gorges Du Verdon

© Claudio Giovanni Colombo / Shutterstock.com

Gorges Du Verdon

© Iryna Savina / Shutterstock.com

Duizelen in de Dolomieten
In het noorden van Italië, omgeven door de imposante granieten pieken van de Dolomieten, slingert een weg met een even imponerende naam: de Great Dolomites Road. De weg van ongeveer honderd kilometer lang leidt je van Bolzano naar Cortina d’Ampezzo door het hart van deze ontzagwekkende bergketen. Van immense grijze rotswanden tot beboste heuvels, groene valleien en het schilderachtige Lago di Carezza.
Dolomieten

© Inu / Shutterstock.com

Lago di Carezza

© marcociannarel / Shutterstock.com

Stoelriem vastmaken op de Serra da Estrela
Diep in het binnenland van Portugal duikt uit het niets een massief stuk hoogland op: het Parque Natural da Serra da Estrela. Oftewel: bergketen van de sterren. Een toepasselijke naam, gezien deze de hoogste in heel Portugal is. De streek staat bekend om de vele hellingen die bezaaid zijn met rotsblokken in de meest abstracte formaties. Je kijkt je ogen dan ook uit wanneer je door dit bizarre landschap rijdt. Check bij aankomst wel even of je stoelriem goed vast zit, want deze slingerende weggetjes geven nieuwe betekenis aan het woord steil. Favoriet is de weg van Seia naar het dorp Manteigas, maar in het nationale park zijn talloze prachtige routes te volgen.
Serra da Estrela

© Viagens e Caminhos / Shutterstock.com

Serra da Estrela

© LPatacao / Shutterstock.com

Wij zijn benieuwd: wat is de mooiste route die jij ooit hebt gereden in Europa? Mail een foto van je favoriete weg naar 3opreis@bnnvara.nl.

Meer over:

avontuur, roadtrip
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.