Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Amsterdam

Je hebt het vast wel eens ervaren, zodra je uitstapt op Amsterdam Centraal ontkom je niet aan de zee van rolkoffers, lange rijen voor de iconische hoogtepunten en fietsers die aan alle kanten voorbij zoeven. Met jaarlijks tienduizenden bezoekers is Amsterdam de meest bezochte stad in Nederland. Reizigers lijken de weg naar de hoofdstad steeds makkelijker te vinden. Amsterdam staat bekend om haar uitgebreide grachtennetwerk, de gevels en het Koninklijk Paleis op de Dam. Maar buiten het oude, historische centrum bestaan er nog wel degelijk bijzondere plekken waar je even kan ontsnappen aan het drukke stadsleven.
Aan de andere kant van het IJ, in Amsterdam-Noord, bevindt zich NoordOogst. Een stadslandbouwproject dat voor iedereen toegankelijk is. Het is een groene, rustige oase waar ondernemers werken aan een duurzame voedselketen. Je kan er overnachten in een vlindertuin, een rondleiding volgen door het Voedselbos of lokaal je groenten oogsten in de biologische Stadstuinderij. Ook de sportieveling kan zich bij NoordOogst vermaken. De outdoor studio van VITMIND Health & Fitness Playground biedt een thuisbasis voor mensen die graag in de buitenlucht willen sporten én willen investeren in een gezonde leefstijl.
Amsterdam werd in de laatste jaren voller, drukker en gewilder dan ooit tevoren. Om de vele bezoekers te verspreiden worden steeds meer locaties vernoemd naar Amsterdam. Op deze manier worden toeristen naar andere nabijgelegen delen van het land gelokt, waardoor de druk op het historische stadscentrum hopelijk iets afneemt. Onder het mom van dit initiatief heet het Muiderslot bijvoorbeeld Amsterdam Castle en als er van Amsterdam Beach wordt gesproken bedoelen ze de stranden van Zandvoort, Bloemendaal en IJmuiden.
Eten
Bij NoordOogst laten ondernemers zien dat het bereiden van vers en lekker eten zonder bestrijdingsmiddelen kan. Het draait voornamelijk om voedsel dat op een duurzame manier geproduceerd is waarbij organisch afval zoveel mogelijk wordt hergebruikt. Bij pannenkoekenhuis STROOP proef je ambachtelijke pannenkoeken en gerechten met verse groenten uit de naastgelegen Stadstuinderij. Gevestigd in een voormalige sportkantine, met aangrenzende biertuin, zit Friekens Brouwerij. Bij Rookt kan je allerlei producten kopen die ter plaatse gerookt zijn. En een scala aan heerlijke verse curry’s, burrito’s, Aziatische en mediterraanse gerechten vind je bij De Tuin van Eten, een afhaalrestaurant met honderd procent plantaardige producten. Ben je meer een zoetekauw? Ook voor brownies of een notencaramelkoek ben je daar aan het juiste adres.
Vervoer
Vanaf Utrecht ben je met een half uur op het Stationsplein in Amsterdam. Met het openbaar vervoer zijn de verschillende wijken goed bereikbaar. Wil je eens wat anders? Leer Amsterdam dan kennen vanaf het water. Koop een kaartje voor een rondvaart, huur je eigen sloep of laat je rondvaren door een watertaxi. Blijf je liever aan vaste wal? Reis dan verder met de trein, tram, bus, metro of OV-fiets. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Gedurende het hele jaar
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Nederlands
Amsterdam

© Skreidzeleu / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.