Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Bijna niemand kent de Culturele Hoofdstad van Europa

21-05-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
778 keer bekeken
  •  
nebet tepe plovdiv
Elk jaar krijgen twee Europese steden de titel Culturele Hoofdstad toegekend. Dit jaar is de Bulgaarse stad Plovdiv een van de uitverkorenen. Doet die naam geen belletje rinkelen? Je bent niet de enige.
Plovdiv. De naam zegt je hoogstwaarschijnlijk niets. En dat is misschien ook maar beter, want dat maakt de verrassing des te groter. Plovdiv is namelijk de eerste Bulgaarse stad die is uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa . De Zuid-Italiaanse stad Matera is de andere gelukkige. In januari heeft Plovdiv deze behaalde titel groots gevierd, maar gedurende het hele jaar gaat dat feestje door. Zo staat Plovdiv’s culturele agenda van 2019 bom- en bomvol. Meer dan driehonderd projecten en vijfhonderd evenementen zijn er in en rondom de stad te beleven.
plovdiv cultural capital
Plovdiv is geen bruisende metropool waar het leven sneller gaat dan het licht. De Bulgaarse stad in het zuidoosten van het land is compact en gemoedelijk, maar bovenal gezellig en authentiek. Vroeger was Plovdiv een belangrijke stad van het Romeinse rijk, toen ’t nog Philippopolis heette. Tegenwoordig is het een universiteitsstad waar vele evenementen plaatsvinden. De historische charme gaat hier dan ook prima samen met de culturele kant. Ook niet onbelangrijk: in Plovdiv hoef je als reiziger niet over een zware portemonnee te beschikken. De stad is namelijk erg betaalbaar.
old town plovdiv Yiannis Papadimitriou : Shutterstock.com

© Foto: Yiannis Papadimitriou / Shutterstock.com

Old Town
Het oude gedeelte van de stad wordt gekenmerkt door beschilderde huizen, smalle binnenplaatsjes en straten met ruwe keien. Als je niet vies bent van een flinke lading geschiedenis, dan wil je hier best een potje verdwalen. Sla de grote wijde straten vooral over en duik de pittoreske smalle straatjes in. Op die manier neem je de meeste authentieke charme in je op. Bezoek bijvoorbeeld Balabanov House, een museum dat het leven van rijke stadsinwoners in de negentiende eeuw laat zien. Of beklim het hoogste punt van het oude stadsgedeelte, genaamd Nebet Tepe. Hier krijg je het beste panorama-uitzicht over Plovdiv.
nebet tepe plovdiv
Romeins amfitheater
Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in het oude stadsgedeelte is het Romeinse amfitheater van Plovdiv. Dit is een van de best bewaarde in de wereld en stamt uit de tweede eeuw. Vroeger diende het theater als vergaderlocatie voor gouverneurs; tegenwoordig kan je hier concerten en evenementen bijwonen. Maar het theater zelf is ook al de moeite waard om te bekijken. Dat kan vanaf verschillende uitkijkpunten.
romeinse amfitheater plovdiv
Kapana
Kapana is de artistieke buurt van de stad. De wijk met koffiebarretjes, studio’s, ateliers, exposities en festivals. Eigenlijk vind je hier alles wat onder de noemer ‘cultureel’ en ‘gezellig’ valt. Niet voor niks staat deze buurt ook wel bekend als The Trap oftewel De Val. Als je verzeild raakt in de gezelligheid van Kapana, kom je daar namelijk lastig uit. Meer dan 80% van Kapana is autovrij en dat maakt dit deel ideaal om rustig doorheen te struinen. Tip: bezoek de Cat & Mouse-bar, waar je meer dan honderd verschillende speciaalbieren kan proeven.  
plovdiv kapana  stoyanh : Shutterstock.com

© Foto: stoyanh / Shutterstock.com

Goed om te weten: Plovdiv ligt op anderhalf uur rijden van Sofia , de grootste stad van Bulgarije . Iets met twee vliegen in één klap.
Meer betaalbare steden? Wij zetten de goedkoopste Europese steden op een rij.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.