Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Basilicata

Denk je aan Italië, dan denk je aan de laars-achtige vorm van het land. Calabrië ligt in de teen en Puglia in de hak. En de wreef? Die bestaat uit Basilicata: een regio die nog níet is platgelopen door toeristen.
Basilicata wordt bewaakt door Christus de Verlosser. Dit 21 meter hoge beeld staat op de top van een berg in Maratea. Je zou bijna denken dat dit beeld uit Rio de Janerio is gejat. Maar er is een belangrijk verschil: in Rio richt het beeld zich naar de zee en in Basilicata kijkt het naar z’n inwoners. Die inwoners zijn er niet in groten getale, want Basilicata is het dunst bevolkte gebied van Italië.
Het binnenland van Basilicata bestaat voor een groot deel uit bergketens. De Lucanische Dolomieten lijken erg op de Dolomieten in Noord-Italië. Wil je het meest spectaculaire uitzicht vanaf de toppen? Vlieg dan van ’t dorpje Castelmezzano naar Pietrapertosa met, ja echt, een zipline! De Il Vollo dell’Angelo oftewel Engelenvlucht is een van de snelste ziplines ter wereld. Terwijl je een diepe vallei inkijkt, vlieg je in supermanpose met 120 kilometer per uur naar de overkant. Lees: 1500 meter lang genieten!
Landbouw is nog steeds de grootste bron van inkomen in Basilicata. Overal zijn masseria’s te vinden (letterlijk vertaald: boerderijen). Vroeger woonden de lokale boeren in masseria's samen met al hun knechten. Nu zijn veel masseria’s omgebouwd tot bijzondere vakantieverblijven. Bij sommige kun je ’s morgens vroeg nog helpen koeien melken.
Matera is de highlight van Basilicata. Dit is, op Aleppo en Jericho na, de oudste permanent bewoonde stad ter wereld! Uitkijken over Matera’s grotwoningen (sassi) betekent kippenvel. Alsof je een filmdecor instapt, zo mooi. Maar hoe romantisch het ook oogt, vroeger was Matera een van de armste steden van Italië. Rond 1950 verliet iedereen de stad vanwege ziektes. Die hadden door de drukte in combinatie met slechte sanitaire voorzieningen namelijk vrij spel. 30 jaar later zag de overheid in dat Matera cultureel erfgoed was. Ze wilden weer leven in de brouwerij brengen, maar daar hadden de vorige bewoners geen zin in. De oplossing? Een fijne subsidie voor jongere bewoners op voorwaarde dat ze de woningen renoveren.
Eten
De keuken van Zuid-Italië heet cucina povera . Dit betekent letterlijk 'armeluiskeuken' aangezien het in schaarse tijden ontstond. Wat je op je bord kunt verwachten? Vooral seizoensgebonden en lokale ingrediënten die voorhanden liggen. Denk aan lamsvlees maar ook veel vegetarische gerechten. Het meeste vee werd namelijk gehouden voor melk en kaas.
In Matera is het in ‘n grot gebouwde restaurant Soul Kitchen een aanrader. Wil je de cucina povera proeven? Dan moet je naar Masseria Straziuso. Deze masseria ligt op de route van Matera naar Maratea. Eenmaal in Maratea kun je bij 1999 II Ristorante lekker eten met gratis uitzicht op de haven.
Vervoer
Vanaf €94,- heb je al een retourtje Amsterdam-Bari. Het vliegveld van Bari ligt op een uurtje rijden van Matera. Matera is prima te voet te verkennen. Wil je net als Chris de rest van Basilicata verkennen? Dan is een auto huren de chillste optie!
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september, oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Italiaans
basilicata.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.