Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Packraften: ken je de avontuurlijke trend uit Alaska al?

12-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
510 keer bekeken
  •  
Packraften2

© Smit / Shutterstock.com

Dag in dag uit door de wildernis trekken, zowel over land als op het water, met je boot in je rugzak. Klinkt dit als muziek in de oren? Dan is deze nieuwe trend in de wereld van de avontuursporten gegarandeerd iets voor jou. 
Wat is een packraft?
Het begon allemaal in de kelder van de twee buitensportliefhebbers in Alaska. Op zoek naar een manier om hun drie favoriete bezigheden - wandelen, raften en kamperen - met elkaar te combineren kwamen ze op een briljant idee. Wat als je een opblaasbare raft kon meenemen op je trektocht? Die makkelijk in je rugzak past? De uitvoering liet niet lang op zich wachten: de packraft werd geboren. Een opvouwbare combinatie van een kajak en een raft. Compact, robuust en van duurzaam materiaal. Ideaal om je outdoor-avontuur mee naar het volgende niveau te tillen.
Packraften1

© CSNafzger / Shutterstock.com

Hoe werkt het?
Heel simpel. Je hebt niet eens een pomp nodig. Een packraft blaas je op door middel van een bijbehorende zak waarmee je de lucht als het ware uit de lucht schept. Denk aan de lamzakken waarmee je park- of festivalgangers geheid een keer hebt zien rondrennen. We geven toe, net als bij het vullen van een lamzak, duurt het even voordat je de techniek onder controle hebt. Maar bij de packraft draait het allemaal om lichtgewicht. Dat geldt ook voor de peddel, die bovendien in vier stukken is op te breken. De packraft zelf bestaat inmiddels in alle soorten en maten. Denk aan een- of tweepersoons, een model voor ruigere tochten over rivieren vol stroomversnellingen of juist voor de kalmere meren en plassen. 
Packraften4

© Martin Aasheim Ojeda / Shutterstock.com

Packraften3

© Martin Aasheim Ojeda / Shutterstock.com

Waar gebruik ik 'm?
Waar niet? Vanzelfsprekend is packraften een fantastische toevoeging aan elk avontuur in de natuur. Denk aan meerdaagse wandeltochten door waterrijk gebied of langs slingerende rivieren. Zo lenen de Ardennen zich bijvoorbeeld goed voor een eerste packraftavontuur. Maar het mooie aan zo'n opvouwbare schuit is dat je 'm ook makkelijk te water laat op kanalen, singels en grachten. Ideaal dus om ook je favoriete steden vanaf het water mee te verkennen.
Dichtbij huis op packraftavontuur? Volg de mooiste tochten over het water in Nederland
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.