Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

De mooiste SUP- en kanotochten in Nederland

05-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
9149 keer bekeken
  •  
Kanotochten1

© Bas Meelker / Shutterstock.com

Nederlanders storten zich verwoed op allerlei buitensporten. Van wielrenners tot skaters, onze heuvelloze wegen lenen zich er perfect voor en krioelen er dan ook van. Maar er lijkt een nieuwe trend te zijn ontstaan in het watersportdomein: suppen en kanoën. En ook voor deze activiteit is ons waterrijke kikkerland de perfecte speeltuin. 
Lekker weer? Dat roept op tot een dag luieren aan het water. Maar besef dat er ook vanáf het water ontzettend veel moois te zien valt. Breng daarom eens een bezoek aan de plaatselijke bootverhuur. Uiteraard kan je gaan voor de motorboot met goedgevulde koelbox, wat wil je immers nog meer? Óf je kiest voor de sportievere variant: de stand up paddleboard of de kano.
Kanotochten3

© Anna Krasnopeeva / Shutterstock.com

De kanokaart
Je waterdichte ton ingepakt en je armen vast warmgedraaid? Dan heb je enkel nog een mooie route nodig. En laat deze handige kanokaart daar nou bij van pas komen. Hierop zijn tientallen SUP- en kanoroutes door heel Nederland (en België) in kaart gebracht. Bij elke route staat de lengte van het traject en een link naar de website waarop je meer details kan vinden. Ook het startpunt van de route en de naam van een lokale bootverhuur is regelmatig aangegeven.

Op de kanokaart zijn in elke provincie wel routes te vinden en deze bieden voor elk wat wils. Ga bijvoorbeeld op grachtentocht door de stad of verdwaal in waterrijk natuurlandschap. Wij zetten een aantal van onze favorieten gebieden vast voor je op een rij.
De Biesbosch
Wist je dat de Biesbosch het grootste zoetwatergetijdengebied is van Europa? Dit dynamische landschap leent zich perfect voor een dag peddelen door nauwe kreken en stromen. In veel van de smallere waterwegen zijn motorboten niet toegestaan. De rust is hierdoor overweldigend en soms is enkel vogelgezang te horen. In de Biesbosch zijn meerdere routes van verschillende lengtes te volgen. Bovendien maak je vanaf je geruisloze SUP of kano kans om hét icoon van dit gebied te spotten: de bever.
Biesbosch

© Poleijphoto / Shutterstock.com

Biesbosch

© Rudmer Zwerver / Shutterstock.com

De Vuntus- en Kortenhoefse Plassen
De uitgestrekte Loosdrechtse Plassen zijn bij veel watersporters favoriet. Maar peddelen op open water, zeker als het waait, gaat niet altijd van een leien dakje. Overweeg daarom eens de omliggende Vuntus- en Kortenhoefse Plassen. Lokale bootverhuurders geven je een gedetailleerde routekaart mee van deze kleinere watergebieden en op het water zijn verscheidene markeerpalen neergezet. In deze plassen zijn ook de kleinere geulen toegankelijk, waardoor je op je gemak tussen prachtige moerasplanten en -dieren door kan varen.
Amsterdam Nieuw West
Voor de stedelingen die de grachtengordel inmiddels hebben uitgespeelt: vlak buiten de ring bevindt zich kanoparadijs Nieuw West. Hier zijn meerdere routes door onder andere de Sloterplas en het Amsterdamse Bos te volgen. Deze grote plassen worden verbonden door een tal van kleine waterpaden en net als in het centrum vind je de nodige horeca langs de route. De kans op verdwalen is groot, dus vraag vooral om een kaart bij plaatselijke bootverhuurders.
Kanotochten2

© Igor Budasov / Shutterstock.com

De Nieuwkoopse Plassen
Dit moerassige watergebied ligt midden in het Groene Hart. Baan je door een wirwar van plassen, sloten en riet- en hooilanden en neem het klassieke Hollandse landschap in je op. De Nieuwkoopse Plassen vormen dankzij de vele kleurrijke waterplanten en fraai stukje natuur en zijn om deze reden op de doeken van veel befaamde schilders terug te vinden. Het hele gebied wordt beschermd door Natuurmonumenten en met goede reden, want je kan er ook talrijke zeldzame vogelsoorten spotten.
Blijf je liever op het droge? Probeer dan deze schitterende skateroutes
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.