Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Loi Krathong, het magische lichtspektakel

22-11-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
646 keer bekeken
  •  
krathong
Halloween en Sint-Maarten zitten er net op en sinds 17 november is Sinterklaas weer in het land. Aan de andere kant van de wereld is het ook nog steeds feest; het is Loi Krathong in Thailand! Dit Boeddhistische lichtjesfeest is ter ere van de goden, met in het speciaal de godin van het water. De oplichtende hemel en rivieren zorgen ervoor dat dit eeuwenoude feest een magische verschijning is.
krathong1
Wat is Loi Krathong?
Loi Krathong is een dankzegging aan de godin Mae Kong Ka (de godin van het water). Zij wordt vereerd voor de regenval, die zorgt voor voedsel, drinkwater en transport. Het festival valt dan ook na het regenseizoen. De ‘krathongs’ zijn de lotusbloemvormige bootjes die wegvaren, deze staan symbool voor de zondes van het afgelopen jaar die verdwijnen. Na ruim 700 jaar is dit feest nog steeds één van de grootste feesten in Thailand.
krathong2
Vlotten van bananenblad
Loi Krathong vindt elk jaar plaats in november, afhankelijk van de Thaise maankalender. Het hoogtepunt van dit meerdaagse festival is tijdens volle maan, dat dit jaar valt op 23 november. Op dat moment gaan de ‘krathongs’ te water. De bootjes zijn gemaakt van bananenbladeren of boomschors en op zo’n bootje staat een kaars, wierookstaafjes en bloemen. Meestal liggen er ook muntjes op als een offer aan Buddha. ‘Loi’ is Thais voor laten drijven. Het is dan ook de bedoeling om de bootjes zo ver mogelijk te laten drijven op het water. Dit brengt geluk en al helemaal als je vlot naast dat van je partner blijft drijven. Dat is namelijk een teken dat je relatie nog lang in stand blijft. Sommige mensen spelen een beetje vals door hun vlot aan dat van hun partner vast te maken. 
lampionnen
Sterrenhemel van lichtjes
Naast de ‘krathongs’ die te water gaan, wordt Loi Krathong in een aantal steden ook gevierd door papieren ballonnen met een kaars op te laten stijgen. Deze lampionnen heten ‘khom loi’ en ook hier geldt: hoe verder de lampion reist, hoe meer geluk je zult krijgen. Dit evenement wordt het Yee Peng Festival genoemd en wordt gevierd op de dag vóór volle maan. Let wel op, want dit feest wordt alleen gevierd in het noorden van Thailand. In grote plaatsen zoals Chiang Mai kun je het beste genieten van dit spektakel, wat dit jaar op 22 november valt. Benieuwd geworden? Het ziet er ongeveer zo uit:
Loi Krathong of Yee Peng?
Loi Krathong en Yee Peng worden nogal eens door elkaar gehaald, omdat het twee lichtfeesten zijn die precies na elkaar gehouden worden. Vaak worden de twee feesten samen ‘gewoon’ Loi Krathong genoemd, terwijl Yee Peng een apart festival is. Verwarrend of niet, het is zeker een ‘must see’ in Thailand.
Veel mensen maken de lampion zelf, wat soms voor gevaarlijke momenten kan zorgen. Ze kunnen schade veroorzaken door elektriciteitskabels of mogelijke brandbare objecten te raken. Inmiddels zijn de lampionnen verboden in Bangkok . Toeristen kunnen op de markt een lampion inslaan, maar in deze periode bieden de meeste hotels zelf ook al lampionnen en ‘krathongs’ aan. De laatste jaren probeert de Thaise bevolking voor steeds duurzamere vieringen te zorgen. Maak je zelf een lampion/krathong, zorg er dan wel voor om duurzaam materiaal te gebruiken.
Zin gekregen in een rondreis door Zuidoost-Azië, maar dan wel zonder massatoerisme? Bekijk dan deze plekken!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.

BNNVARA LogoWij zijn voor