Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Jouw reisfoto’s zijn lang niet zo origineel als je misschien denkt

17-02-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
shutterstock_1192051627
Het waren de honderden ‘kano-foto’s’ die de emmer deden overlopen, vertelt Emma Scheffer (27) ons. Ze is de bedenker van de Instagram @Insta_repeat. Bijna 300.000 volgers zien daar fotocollages van spectaculaire, maar haast identieke reisfoto’s. 
Instagram-code gekraakt
Persoon in een grot, persoon voor een waterval, persoon op een spoor (niet doen, da’s gevaarlijk kids) en persoon op een steiger. Uiteraard allemaal met prachtige natuur op de achtergrond. Als je even door @Insta_repeat scrolt worden de gelijkenissen pijnlijk duidelijk. Er is een formule voor de perfecte #wanderlust-foto’s en Emma heeft ‘m gekraakt. Ze vat het samen: “De meest gemaakte foto die ik zie, noem ik: ‘persoon alleen in de wildernis’.” 
72 rode, houten hutjes
Emma is filmmaker en woont in Anchorage, Alaska . Dat is ook meteen een grote inspiratiebron voor haar collages. Je ziet bijvoorbeeld veel collages met ijsgrotten of het Noorderlicht , die onder andere in Alaska te vinden zijn. Maar de klap op de vuurpijl voor haar zijn de houten hutjes bij Hatcher Pass. 72 rode huisjes hebben een plekje gekregen in haar eregalerij, maar dat zijn lang niet de enige die op Instagram rondzwerven. 
De populairste plekken
De na-aperij gaat uiteraard verder dan de staatsgrenzen van Alaska. Andere populaire Instagram-plekken zijn de Preikestolen-klif in Noorwegen, Trolltunga-klif in Noorwegen , Taft Point-klif in Yosemite , een uitzichtspunt in Oregon , Johnston’s Canyon in Canada , een spleet tussen rotsen in Saxon, Zwitserland , in een Amerikaanse canyon, bij de Skógafoss-waterval in IJsland , bij de Horseshoe Bend in Arizona en het Sólheimasandur-vliegtuigwrak in IJsland. 
Trolltunga in Noorwegen 
Toeval
De collages van al deze specifieke locaties zijn toevallig, volgens Emma. “Ik zoek niet op tags of locaties. Ik volg profielen die een bepaalde sfeer en esthetiek uitstralen en screenshot hun foto’s. Ik plan de collages dus niet, het ligt er echt aan of die accounts allemaal eenzelfde soort foto besluiten te posten. Wie weet wat er hierna komt…”
Johnston’s Canyon in Canada   
Terecht of verbitterd?
Toegegeven: het zien van haar fotocollages brengt ons een spottende glimlach op het gezicht. (Die onmiddellijk weer verdwijnt op het moment dat we beseffen dat we ons aan sommige toeristenkiekjes ook schuldig hebt gemaakt.) Aan de andere kant kan je ook denken: waarom worden deze Instagrammers zo aan de schandpaal genageld? Het zijn toch ook mooie plekken en mooie foto’s? Is het niet verbitterd om die foto’s belachelijk te maken?
Sólheimasandur-vliegtuigwrak in IJsland 
‘Geen evolutie in de herhaling’
Want ook Emma is niet heilig. Ze geeft toe dat ze zelf ook ooit in een duister verleden een ‘kano-foto’ heeft gemaakt. “Ik wil mijn agenda ook niet aan andere mensen opdringen. Ik vind de discussie over originaliteit die het losmaakt in de reactie wel heel interessant. Ik denk dat imitatie een belangrijk onderdeel kan zijn het leren van een nieuw vak. Bouwen op wat eerder gedaan is, is een belangrijk onderdeel van de evolutie van kunst. Maar wat fascinerend is op Instagram is dat populaire, top-fotografen allemaal hetzelfde esthetische raamwerk volgen, met heel weinig variatie. Dat heeft niets meer te maken met ‘herhaling om ervan te leren’.”
Horseshoe Bend in Arizona 
Alles voor de likes
Waar draait die herhaling dan wel om? Verrassing: “Om de likes. Wat likes krijgt, wordt gemaakt. Volgers ‘liken’ vaak wat hen al bekend is, dus meer van hetzelfde wordt gecreëerd. Het is een vicieuze cirkel. Nieuwe, grensverleggende afbeeldingen zijn niet makkelijk te verwerken tijdens een snelle scrol door de app en daarom minder ‘likeable’.”
Skógafoss-waterval in IJsland 
Alaskaanse reistips
Duidelijk. Maar nu we toch een Alaskaan spreken, zijn we natuurlijk ook benieuwd wat we in Alaska kunnen beleven (en wat we wél mogen fotograferen). “Ik zou mensen graag aan willen sporen om te leren over de inheemse mensen wiens land we bezetten. Een heel goede plek om daarmee te beginnen is bijvoorbeeld The Alaska Native Heritage center in Anchorage.”
En vooruit, als je tijdens je Alaska-bezoek dan tóch een foto wil maken van de rode huisjes bij Hatcher Pass, zorg dan wel dat Emma het niet ziet. Kan zij ook weer rustig slapen.
Instagram kan natuurlijk ook voor fijne reisinspiratie zorgen. Bekijk bijvoorbeeld hoe deze fijne viervoeters Amerikaanse bergen trotseren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.