Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Idyllisch Tsjechië: een trip van Praag naar Brno

02-08-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1529 keer bekeken
  •  
zuid-bohemen.jpg
Romantische steden, weelderige kastelen en dromerige landschappen… Tsjechië dompelt je onder in één groot sprookje. Welke plekken je wil aantikken? We zetten ze voor je op een rij!

Route:
Praag - Karlštejn - České Budějovice - Český Krumlov - Telč - Brno

Reisduur: 1 à 2 weken
praag.jpg
Praag
De hoofdstad van Tsjechië kent de bijnamen ’De Gouden Stad’ en ‘Stad van de Honderd Torens’. De stad wordt namelijk gezien als een van de allermooiste steden van Europa. Maar voordat je torens gaat tellen; honderd torens kent Praag niet, maar je gaat ze zeker niet kunnen ontwijken. De stad is net één groot openluchtmuseum, met name het historische centrum. Een van de must sees is de Karelsbrug, zonder twijfel de meest iconische brug in de stad. Het mooiste zicht op de brug hebben? Wees er dan met zonsopgang! Even genoeg van alle drukte in het centrum? Duik dan de hippe wijk Vršovice in, waar je met een lekkere bak koffie heerlijk kunt uitpuffen.
Karlštejn
Karlštejn wil je vooral bezoeken om twee dingen: het imposante kasteel van Karlštejn en de Velká Amerika steengroeve. Het Karlštejn kasteel is een van de meest indrukwekkende gotische kastelen in Tsjechië. Het gebouw werd in de 14 e eeuw gebouwd door Keizer Karel IV en diende als bewaarplaats voor kroonjuwelen en heilige relikwieën. Niet alleen de binnenkant van het kasteel is de moeite waard om te bewonderen, óók het heuvelachtige landschap eromheen gaat je aandacht trekken. Oh en als je toch in de buurt bent, rijd dan naar de Velká Amerika steengroeve. De felblauwe poel water in deze diepe kloof is zeker wat MB’s op je camera waard.
Velká Amerika
České Budějovice
České Budějovice, de hoofdstad van de regio Zuid-Bohemen, is in eerste opzicht niet de meest lonkende stad. Van de vele appartementencomplexen en commerciële gebouwen ga je niet warm worden. Maar kijk daar vooral doorheen! Je wil namelijk vooral de binnenstad van deze sprookjesachtige stad bezoeken. Het beste uitzicht op de stad? Die zal de Zwarte Toren (van 72 meter hoog) je serveren. En ben je carnivoor in hart en nieren? Onthoud het restaurant Masné Krámy dan vooral. Dit restaurant, dat letterlijk 'Vleeshal' betekent, biedt een flink aanbod van vleesgerechten.
Český Krumlov
Praag. Maar dan een vredige miniatuurversie daarvan. Zó kun je Český Krumlov’t beste omschrijven. De stad telt al meer dan 700 verjaardagen en is gevuld met kronkelende straatjes, antieke huizen en sprookjesachtige gebouwen. Waar Český Krumlov deze sprookjesachtige filter vandaan heeft? In de communistische jaren is de stad als het ware bevroren gebleven, waardoor gebouwen en straten dezelfde look hebben behouden. Vooral doen: een kano- of waterfietstrip over de Moldau maken, de rivier die dwars door de stad loopt. Onderweg zul je vele historische dorpjes, gigantische kloosters en prachtige kastelen tegenkomen.
zuid-bohemen.jpg
Telč
Een shitload aan pastelkleurige renaissancekastelen. Dat is de beknopte samenvatting van Telč. Een wandeling door de stad lijkt eerder een wandeling naar het verleden. Het is dan ook geen verrassing dat ook de binnenstad van déze Tsjechische binnenstad een plek op de UNESCO-lijst heeft bemachtigd. De postcard-achtige historische gebouwen zijn een plaatje om te zien. Verleg je aandacht hier ook vooral naar de oude kasteeltuinen en de kunstmatige vijvers. 
Brno
In Prague you work, but in Brno you live ”, is een veelgebruikt gezegde door de locals in Brno. Brno bezoek je vooral voor de intieme sfeer en voor de relatief cheape prijzen (in vergelijking met Praag). De stad kenmerkt zich door een levendige theatercultuur. Alleen al in het centrum liggen drie verschillende theaters. Zo zullen de straatartiesten je om de oren vliegen bij het plein voor het Janáček theater. En wat er onder de pleinen en straten schuilgaat? Hier ga je in ieder geval geen metro's vinden. Wél een hoop gangenstelsels vol botten en schedels. Zo werden de ondergrondse gangen bij het Jacobsplein gebruikt als ‘opslagplaats voor beenderen’. Dit knekelhuis kun je op eigen houtje bezoeken. En dat is precies wat Evi deed... (Maar verder is Brno best gezellig)  

Samengevat, ziet deze roadtrip er zó uit:
 • Van Praag naar Karlštejn:
  30 km en 40 minuten 
 • Van Karlštejn naar České Budějovice:
  145 km en 2 uur
 • Van České Budějovice naar Český Krumlov:
  25 km en 30 minuten
 • Van Český Krumlov naar Telč:
  110 km en 1 uur en 45 minuten
 • Van Telč naar Brno:
  125 km en 1 uur en 30 minuten
Tsjechië al van je verlanglijst kunnen strepen? Check dan deze ultieme roadtrip door Kroatië!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.