3 op Reis

Brno

Denk je aan Tsjechië, dan denk je waarschijnlijk eerst aan Praag. Logisch, want dat is een fijne stad. Toch zeggen de locals ‘in Prague you work and in Brno you live’ . Want Brno heeft bijna alles dat Praag heeft. Maar dan zonder hordes toeristen en hoge prijzen. Kortom: verbreed je Tsjechische horizon en ontdek … Brno!
Brno ligt in het zuidwesten van Tsjechië. Het is de tweede grootste stad van ’t land. Alhoewel dat door de intieme sfeer niet zo voelt. Wat meteen opvalt, is de rijke theatercultuur. In het centrum alleen al vind je drie theaters. Ook op het plein voor het Janáček Theatre vliegen de straatartiesten je om de oren. Verder is het waterspektakel hier de moeite waard. Vooral ’s avonds zorgen de lichtelementen voor een dikke show!
De humor van de inwoners komt terug in de lokale kunstwerken van Brno. De meeste hebben namelijk een pornografisch randje. De zwarte dildo ehhh astronomische klok in het centrum bijvoorbeeld. Of het grote paard waar in eerste instantie niks vreemds aan lijkt. Tótdat je er recht onder gaat staan (lees: enorme penis).
Nog iets opmerkelijks aan Brno: de hele stad is onderkelderd. In 2001 ontdekten archeologen gangenstelsels vol botten en schedels onder het Sint Jacobsplein. Hoe die daar komen? In de 17 e en 18 e eeuw stierven veel mensen tegelijkertijd door ziektes als cholera, maar ook door de Dertigjarige Oorlog. De knekelhuizen (bergplaats voor beenderen) raakten overvol. Daarom gebruikte men de gangenstelsels als opslagplaats. Nu kun je ze op eigen houtje bezoeken. Als je goed kijkt spot je in sommige schedels nog kogelgaten…
Na die donkere kelders is het tijd voor wat frisse lucht. Brno is de hoofdstad van de regio Zuid-Moravië dat bekend staat als Tsjechisch Toscane. Bijna alle Tsjechische wijn komt hier vandaan! Extra tip: de wijnvelden zijn nóg mooier vanuit een luchtballon. Dit kan bijvoorbeeld bij Balloon Palava. 
Eten
De Tsjechen zijn de grootste bierdrinkers ter wereld. Ze gieten per persoon jaarlijks ruim 140 liter naar binnen! Niet gek als je je bedenkt dat bier ooit goedkoper was dan water in een aantal restaurants. Maar dat is dankzij een nieuwe wet nu (helaas) verboden.
Brno stikt van de goede eetplekken. Voor lekkere traditionele gerechten moet je bij Pegas of Starobrno Brewery zijn. Beide restaurants hebben een eigen microbrouwerij! Voor internationale gerechten kun je terecht bij Butcher’s Grill & Pasta. Meer zin in luxe? Reserveer een tafeltje bij Borgo Agnese of Restaurant Pavillon.
Van de 450.000 inwoners zijn 150.000 student. En waar studenten zijn, zijn barretjes! Brno heeft heel wat unieke exemplaren. Onze tip: cocktailbar Super Panda Circus. De eigenaar is psycholoog en maakt voor iedere bezoeker een cocktail op maat.
Vervoer
Vanaf €220,- heb je een retourtje Amsterdam-Brno. Daar vlieg je ongeveer 4 uur over. Meestal moet je wel één keer overstappen. In de stad zelf kun je het beste de tram pakken. Een ticket is een uur geldig en kost maar 60 cent! Andere opties zijn de bus of taxi.
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Koruna
Taal: Tsjechisch
Met dank aan Czech Tourism. 
brno.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.