Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Levenslessen uit Denemarken: tips om 'hygge' in huis te halen

13-11-2020
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
3130 keer bekeken
  •  
Hygge

© Syda Productions / Shutterstock.com

Zoals de Nederlanders gezelligheid hebben en hebben de Denen hygge. Hoewel de Denen claimen dat er geen één woord bestaat waarmee je hygge kan vertalen, lijkt 'gezelligheid' best dicht in de buurt te komen. Maar vergis je niet; waar 'gezellig' voor Nederlanders vaak een vaag begrip is dat te pas en te onpas gezegd wordt, is hygge geëvolueerd tot een heuse universele levenskunst. Dus nu we door corona veel thuis zitten en de dagen steeds korter duren, is dit het perfecte moment voor een lesje hygge. 
Hygge (spreek uit als huuge, met de g van goal) is dus hét nationale woord van Denemarken. De essentie van hygge is het creëren van een fijne warme sfeer, genieten van de goede dingen in het leven met fijne mensen om je heen. Hygge draait om ontspannen, rustig aan doen en de tijd nemen om van kleine momenten te genieten. Hygge floreert tijdens de koude wintermaanden. Juist omdat het buiten guur en donker is, moet je extra je best doen om het binnen knus te maken. Hygge is dan ook letterlijk en figuurlijk een werkwoord in het Deens. En je bent net op tijd om bij deze masterclass aan te schuiven, want tijdens de kerstmaanden bereikt hygge een piek. En ja, dit was een bewuste woordgrap.
Hygge

© Jacob Lund / Shutterstock.com

Tip 1: eten en drinken
Lekker eten en drinken is zo algemeen. Wie kent er eigenlijk iemand die niet van 'lekker eten en drinken' houdt? Dat is misschien wel de minst boeiende interesse die je kan delen in je biografie op Tinder. Dus wanneer is lekker eten en drinken nou hygge? Het feit dat het warm eten of drinken betreft helpt bijvoorbeeld al mee. Thee, warme chocolademelk, versgebakken brood, soep of een stoofpot: typisch hygge. Maar daarmee ben je er nog niet: extra hygge-punten als je het eten zelf (door middel van slow cooking) klaarmaakt en samen met vrienden opeet.
Hygge

© Oksana Mizina / Shutterstock.com

Tip 2: een hygge huis
Ingrediënten die niet mogen ontbreken in een hygge huis: kaarsen, bloemen, planten, kussen en dekens. Weg met die keiharde design-bank, het gaat erom dat 'ie lekker zacht zit. En dat je jezelf vervolgens omringt met kussens, dekens, thee en sloffen.
Hygge

© Maria Evseyeva / Shutterstock.com

Sfeerlicht is de ideale manier om hygge te verhogen, de meeste Denen doen dat door middel van kaarsen, die volgens hun ook best 's ochtends aan mogen. Een open haard is al helemaal hygge, maar als dat lastig blijkt: koop dan een elektrische open haard of zet op z'n minst dit Youtube-filmpje even aan op je tv. Echt, dat doet al wonderen. Zorg er sowieso voor dat je fel, wit licht van één lichtbron vermijdt. Verschillende kleine schemerlampen aandoen of - doe eens gek - kerstlichtjes het hele jaar door in je huis ophangen geeft een knussere sfeer dan één grote kamerlamp.
Hygge

© Syda Productions / Shutterstock.com

Los van deze sfeervolle elementen, zweren de Denen bij de kunst van het weglaten. Een rustig huis is een rustig hoofd. Dus houden veel Denen van natuurlijke materialen (hout, riet, steen, wol) en zachte kleuren (wit, grijs, beige, pastel), zonder teveel frutsels en tierelantijnen. 
Hygge

© Photographee.eu / Shutterstock.com

Tip 3: ga offline
Ja, hier is 'ie weer. De alom bekende offline-gaan-tip. Tja, het hoort nou eenmaal bij hygge. Hygge draait om het hier en nu, het leven met bewustzijn, oog voor je omgeving en tijd nemen voor elkaar. Daar horen telefoons en computers helaas niet bij. En ja, we zijn ons er bewust van de ironie dat je dit artikel waarschijnlijk leest vanaf je telefoon of computer. Nou en. Uit dat ding!
Hygge

© Juliya Shangarey / Shutterstock.com

Tip 4: maak een knus (lees)hoekje
Lezen, schilderen, schrijven, nadenken, melancholisch met een kop thee uit het raam staren naar de regen: wat je ook doet, je doet het beter in een knus hoekje. De Denen hebben er zelfs een woord voor: hyggekrog. Dus sleep die comfortabele bank, de kaarsen, de kussens en de dekens van tip 2 naar een afgesloten hoekje van je huis en ontwerp je eigen hyggekrog. Extra hygge-punten voor hyggekrogs op zolders, in tuinhuizen, geheime kasten of onder een dekenfort.
dekenfort artikel

© LightField Studios / Shutterstock.com

Tip 5: neem de tijd voor saaie dingen
Quarantaine heeft het hygge-gehalte van de meeste Nederlanders al aardig verhoogd. Je zag dat mensen de tijd namen om nieuwe recepten uit te proberen, puzzels te maken, wandelen, fietsen, brieven te schrijven, te breien en te tuinieren. In de titel van deze alinea staat heel oneerbiedig 'saai' en dat hoeft al het eerdergenoemde natuurlijk niet te zijn. Maar door het gehaast van deze maatschappij is het voor veel mensen ondenkbaar om tijd te nemen om vijf uur lang te gaan risken op een avond. Of elke dag opnieuw over die hele moeilijke puzzel te gaan zitten peinzen. Of urenlang in bad te gaan en jezelf volledig, met alle rust, in te smeren met bodylotion.
Hygge bad

© Dmytro Zinkevych / Shutterstock.com

Saai. Tijdverspilling. Te weinig actie, denk je misschien. Hygge gaat erover dat je jezelf die tijd wel gunt en te zien wat er gebeurt als je je volledige aandacht geeft aan hele saaie, voorspelbare activiteiten. Er hoeft niet altijd resultaat te zijn, soms mag je gewoon lekker niksen. Zónder schuldgevoel. En dat blijkt dan voor veel mensen stiekem best wel heerlijk.
Hygge

© Alena Ozerova / Shutterstock.com

Rustig maar... ook Denemarken is niet perfect
Voordat dit het meest zoetsappige artikel wordt dat je ooit hebt gelezen, moeten we ook een aantal kanttekeningen plaatsen bij het Deense hygge. Net als het Nederlandse 'gezellig' wordt hygge ook vaak op sarcastische wijze gebruikt, op momenten dat Denen hun land helemaal niet zo hygge vinden. De keerzijde van hygge is bijvoorbeeld dat Denen de meeste hygge-momenten ervaren met intimi. Daardoor kunnen Denen soms overkomen als ongastvrij of afstandelijk naar buitenstaanders. 
Hygge

© Alena Ozerova / Shutterstock.com

Een ander minpunt is dat confrontatie uit de weg wordt gegaan en moeilijke onderwerpen onder de tafel worden geschoven onder het mom van 'het gezellig houden'. De term hyggeracisme komt sinds 2018 steeds vaker voorbij. Want als iemand zich uitspreekt tegen racisme, is dat 'niet zo heel gezellig', en dus wordt het onderwerp soms ontweken of afgedaan als een 'leuke grap' (hyggeracisme). 
Met die schaduwkanten in ons achterhoofd - in geen land is er immers enkel maar hygge - steken we nog een paar kaarsen en kruipen we onder de dekens, wat jullie?
Hygge op het eiland Møn: bekijk wat Nienke er (letterlijk) van bakt.
Waar wacht je nog op? Bouw dat hygge-dekenfort met deze tips
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.