Sfeerfoto van 3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag de mooiste compilaties om 19:40 uur op NPO 3.npo3

Voor jouw dagelijkse dosis duurzame reisinspiratie
3 op Reis

Møn/Jutland

Ga je naar Denemarken? Dan mag je Møn niet overslaan! Dit eiland staat bekend om de hoogste kliffen van het land: Møns Klint. Vanaf daar heb je het beste uitzicht over de azuurblauwe zee. Maar je moet er wel wat voor over hebben (lees: minimaal 500 traptreden). Of check de kliffen gewoon vanaf het water. Ook voor witte krijtstranden zit je op Møn goed. De expeditie naar het fossielen strand waar Evi haar bijzondere steen vond kun je hier vinden.
Odense is letterlijk een sprookjesstad op het eiland Funen. Hans Andersen is hier geboren! Je weet wel, die schrijver van De kleine zeemeermin, Duimelijntje, Het lelijke eendje en nog veel meer. Dus check daar zijn geboortehuis en het Hans Christian Andersen Museum. Bezoek het kasteel Egeskov. Maak een boottocht op de Odense Sø. En beklim verderop de 60 meter hoge brug Lillebælt. Als je geen hoogtevrees hebt dan... Want dan kun je beter het Himmelbjerget beklimmen in het gebied Søhøjlandet. Iets minder extreem. Maar net zo’n hemels uitzicht. En als je daar dan toch bent. Moet je ZEKER een biertje doen op het Smukfestival in augustus.
Eten
In de Deense restaurants kom je vooral vis, vlees en aardappelen tegen. En waar je sowieso niet aan gaat ontkomen is het lunchgerecht Smørrebrød! Een beboterd sneetje roggebrood vol met kaas, vlees, saus en wat rauwkost. Hetzelfde geldt voor de Deense hotdog pølser die je kunt proeven bij een van de traditionele hotdogkraampjes. Daarnaast zijn de tig variaties op haring en de frikadeller geliefd.
De meeste cafés en restaurants op Møns zitten in de hoofdstad Stege. Kaffehuset Møn is de gouden tip voor je (vers gebrande) koffiebehoefte. Een tafeltje in een binnentuin met Deense specialiteiten vind je bij David’s. Ook het Scandinavisch eten bij Bryghuset Møn is chill: een restaurant en bierbrouwerij in één! Slagter Stig Støberiet is een ander leuk concept: een mix van een buffet en slagerij waar je kunt kiezen uit ontelbaar veel soorten vlees die vervolgens voor je neus worden klaargemaakt.
Vervoer
Vanaf Kopenhagen ben je in iets meer dan twee uur in Møn. En voor maar € 24,- is dat goed te doen! Pak op station København H de trein tot aan Vordingborg Station. Stap daar over op de bus die je naar de Stege brengt, de hoofdstad van Møn. Nog chiller is om een auto te huren. Of je kan zelf naar Stege rijden. Vanaf Amsterdam is dat 721 km. Kost je zo’n 9 uur inclusief de veerboot tussen Rødby Sogn - Fehmarn en Rødby.
Goed om te weten
Beste reistijd: April t/m oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Deense Kroon
Taal: Deens
Mon

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.