Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Møn

Denemarken: misschien wel het meest Nederlandse land dat er bestaat. Toch zijn sommige aspecten van de Deense levenswijze net even anders dan in Nederland. Waar wij bijvoorbeeld ‘gezelligheid’ hebben, pakken de Denen het grootser aan. Zij streven naar hygge: een levensstijl die volledig in het teken staat van een eenvoudige, ontspannen en gezellige sfeer. En dat ervaar je in Møn ten top. Een natuurrijk Deens eiland dat bekend staat om de hoogste kliffen van het land, genaamd Møns Klint. Vanaf deze kliffen heb je een prachtig uitzicht over de azuurblauwe zee. Over de kliffen kan je paardrijden en wandelen, maar ook te water is er genoeg te doen. Zo kan je in de zee zeilen en snorkelen. Of simpelweg uitwaaien op het witte krijtstrand.
Naast Møns imposante krijtrotsen zijn er nog een aantal indrukwekkende plekken die je kan verkennen. Zo vind je verspreid over het eiland een tiental gigantische prehistorische grafheuvels die van top tot teen met gras begroeid zijn. Sommige hiervan zijn zelfs van binnen te bekijken. Liever met je voeten in het zand? Bezoek dan een van de andere stranden van Møn. Het strand van Ulvshale is een van de mooiste stranden van het eiland. Ook bij de plaatsen Rabylille, Oddermose en Harbølle tref je prachtige zandstranden.
Overnachten op Møn? Dat kan. Op het eiland vind je vele zomerhuizen – of sommerhuse op z’n Deens – die je kan huren. De zomerhuizen zijn allemaal in het bezit van de Denen, maar voor een ontspannen weekend aan de Deense kust zijn ze ook voor reizigers beschikbaar. Zo’n zomerhuis is in combinatie met de natuurrijke omgeving dan ook de ideale plek om hygge na te streven. Maak een wandeling rondom het huis in het bos, neem een ochtendduik in de zee of creëer een Deens avondmaal, gevolgd door een spelletjesavond bij kaarslicht.
Eten
In Deense restaurants wordt vooral vis, vlees en aardappelen geserveerd. Ook aan het lunchgerecht smørrebrød ontkom je in Denemarken niet. Dit is een beboterde snee roggebrood met kaas, vlees, saus en rauwkost. Daarnaast vind je er talloze verschillende haringgerechten.
De meeste cafés en restaurants op Møn zitten in de hoofdstad Stege. Kaffehuset Møn is de gouden tip voor de koffieliefhebbers. Een tafel in een binnentuin met Deense specialiteiten vind je bij David’s. Ook de Scandinavische gerechten bij Bryghuset Møn, een restaurant en bierbrouwerij ineen, zijn een aanrader.
Vervoer
Vanaf Kopenhagen ben je in iets meer dan twee uur in Møn. Pak op station København de trein tot aan Vordingborg Station. Stap daar over op de bus die je naar Stege brengt. Een andere manier om Møn te verkennen is door een auto te huren. Of je kan zelf naar Stege rijden. Vanaf Utrecht is dat zo’n zevenhonderd kilometer. Je bent dan zo’n negen uur onderweg, inclusief de veerboot tussen Rødby Sogn - Fehmarn en Rødby.
Op het eiland zijn ook verschillende boerenerven vanaf waar je een paard kan meenemen over het eiland. Paardrijden is dan ook wel de meest avontuurlijke manier om de natuur van Møn in je op te nemen...
Goed om te weten
Beste reistijd: April t/m oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Deense Kroon
Taal: Deens
Mon

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.