Afgelopen jaar zeilde Greta Thunberg (17) niet één maar twee keer de Atlantische Oceaan over. De tweede reis, aan boord van de catamaran La Vagabond, vond eind november plaats. Een oceaan over zeilen is sowieso niet voor iedereen weggelegd, maar voeg daar nog wat bar winters weer aan toe en je mag jezelf gelukkig prijzen als je het bekende ‘LAND IN ZICHT’ uit het figuurlijke kraaiennest hoort klinken. Wij landrotten kunnen de avontuurlijke reis van Greta gelukkig vanuit een veilige haven terugkijken. Maak je borst maar nat.
Wie kent haar niet? De jonge klimaatactiviste Greta Thunberg (17) brengt aardig wat teweeg. Met haar tomeloze inzet spoorde ze duizenden scholieren aan tot collectieve actie in reactie op de grote uitdaging die de mensheid te wachten staat. In Greta’s woorden: de klimaatcrisis.
Wereldwijde sensatie
Het succes dat ze hiermee bereikte verspreidde zich snel over de aardbol en Greta werd een wereldwijde sensatie. De Zweedse tiener ontving de ene na de andere uitnodiging voor internationale klimaatconferenties, waaronder de klimaattop van de Verenigde Naties in 2019. Deze zou oorspronkelijk worden gehouden in Santiago, de hoofdstad van Chili. Greta, klimaatactiviste die ze is, weigerde hier echter naartoe te vliegen vanuit Europa en regelde in augustus een lift aan boord van de zeilboot Malizia II. Zo hoopte ze de conferentie bij te kunnen wonen zonder bij te dragen aan onnodige CO2-uitstoot.
Eenmaal gearriveerd kreeg Greta echter het bericht dat de Chileense president Sebastian Piñera wegens protesten de klimaattop noodgedwongen besloot te verplaatsen naar Madrid. Greta twitterde somber: “It turns out I’ve traveled half around the world, the wrong way”. En deze roep om hulp werd opgemerkt. Weer waren haar redders in nood twee bekwame zeilers. De boot? La Vagabonde.
Het Australische koppel Riley Whitelum (34) en Elayna Carausu (26) zeilt al zes jaar de wereld over. Waar het begon op een oude zeilboot en zonder het budget om deze te onderhouden, is het inmiddels succesvolle YouTube-duo nu de eigenaar van een beter uitgeruste catamaran. In november besloten ze te reageren op Greta’s noodkreet en boden ze haar en haar vader Svante een lift aan terug naar Europa. Professionele zeilster Nikki Henderson (27) sloot zich aan bij het gezelschap. Hulp die ze hard konden gebruiken, want de winterse omstandigheden op de Atlantische oceaan zijn niet voor bangeriken.
YouTube
En het was inderdaad geen eitje. Op de drie weken durende reis kreeg het team onder andere te maken met gigantische golven, oorverdovende stormen en windstoten van tachtig kilometer per uur. Benieuwd hoe het eraan toeging? Het Australische duo heeft de reis gedocumenteerd en publiceert in totaal vijf afleveringen op hun YouTube-kanaal Sailing la Vagabond. De eerste aflevering staat al online.
Symbolisch
Greta, Nikki en het Australische duo stellen nadrukkelijk dat het niet hun bedoeling is om mensen te vertellen hoe ze moeten reizen of hoe ze hun leven moeten leiden. Hun avontuurlijke tocht over de Atlantische Oceaan staat eigenlijk symbool voor hoe het tegenwoordig helaas nog steeds ontzettend moeilijk is om op een duurzame manier te reizen. De klimaattop? Die heeft Greta in ieder geval gehaald.
Ook op een duurzame manier de wereld verkennen? Met deze groene reistips ben je al een heel eind op weg.