Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag om 19:40 uur opnpo3

Voor jouw dagelijkse dosis (duurzame) reisinspiratie.
3 op Reis

Verklein je ecologische voetafdruk met deze groene reistips

2 dec 2019
  •  
leestijd 5 minuten
reizen groen

© Krivosheev Vitaly / Shutterstock.com

Een doorgewinterde avonturier? En reiziger in hart en nieren? Dan hoeven we natuurlijk niet te vertellen dat je de wereld op een duurzame manier hoort te verkennen. Wel willen we graag kwijt hóe je die ecologische voetafdruk kan verkleinen. Want dat begint met kleine stappen.

Reisgekte

Als reisprogramma voeren we een groene koers. Dat betekent dat we binnen de gekte die ‘de reisindustrie’ heet zoveel mogelijk bewuste keuzes maken. Als we heel eerlijk zijn, is helemaal geen programma meer produceren het duurzaamste wat we kunnen doen. Dat betekent ook dat we nooit meer zouden moeten vliegen...

Groene stappen

Maar dat is zonde. Want we geloven dat reizen je horizon verbreedt en ervoor zorgt dat mensen dichter tot elkaar komen. Door de planeet te verkennen ga je niet alleen de rest van de wereld, maar ook je eigen vertrouwde omgeving met andere ogen bekijken. We willen dan ook niemand tegenhouden om een vliegtuig in te stappen, maar het zou natuurlijk een stuk minder kunnen. Wél willen we met liefde van de daken schreeuwen dat je als reiziger bewustere keuzes kan maken. Want dat hoeft helemaal niet lastig te zijn. 

duurzaam reizen

© Michelle Spencer / Unsplash.com

1. Neem zoveel mogelijk zwerfafval mee

Een groene tip die je overal kan toepassen. Of je nu op de heide om de hoek wandelt, snorkelt voor de kust van een Caribisch eiland of ploetert door het regenwoud in Azië: neem zwerfafval mee. Alle kleine beetjes helpen.

2. Eet vaker vegetarisch en/of veganistisch

Probeer op reis wat vaker vegetarisch te eten. De vleesindustrie is namelijk de meest milieuvervuilende industrie ter wereld. Misschien wil je dit niet je hele leven, maar om bijvoorbeeld de vlieguitstoot van jouw reis iets te compenseren kan je dit wel een aantal weken proberen. Nieuwe gewoontes zijn makkelijker vol te houden in een nieuwe omgeving. En zeg nou zelf, het is leuker om te kiezen van een menu vol onbekende gerechten uit een nieuwe cuisine. Misschien zit je nieuwe favoriete vega-gerecht er wel tussen. En om je nog verder op weg te helpen: dit zijn de beste vega(n) landen en veganist Thera ging op wereldreis en deelt haar tips.

3. Overnacht zo kleinschalig mogelijk

Elke dag schone handdoeken, overdadige buffetten, airco's: grote hotels zijn schadelijker voor het milieu dan je denkt. Vaak geldt hoe luxer, hoe slechter. Onze tip: overnacht zo kleinschalig mogelijk. Kies bijvoorbeeld vaker voor een homestay, vakantiehuisje of camping.

reizen duurzaam 6

© FotoErro / Shutterstock.com

4. Gebruik een herbruikbare drinkfles

Neem op reis altijd je eigen herbruikbare drinkfles mee. We kopen met z’n allen duizenden plastic waterflesjes. Alleen al in Nederland levert dat jaarlijks bijna 21 miljoen kilo aan plastic afval op. Voorkom dat 't in de natuur terechtkomt en neem dus lekker je eigen fles mee. Kan 't niet anders? Gooi je gekochte flesje dan gescheiden weg zodat het gerecycled kan worden.

5. Vermijd een vlucht met een overstap

Vliegen is milieuvervuilend, dat weten we allemaal. Daarom kan je het beste zo min mogelijk het vliegtuig pakken. Maar wij snappen als geen ander dat, als je veel van de wereld wilt zien, vliegen soms onvermijdelijk is. Ons advies: als je écht die ene vlucht wilt boeken, zorg dan altijd dat dit een rechtstreekse vlucht is en geen overstap. Bij het opstijgen en landen verbrandt het toestel namelijk de meeste brandstof.

6. Gebruik geen zonnebrand met oxybenzone

Check jij voor je op reis gaat altijd welke zonnebrand je inpakt? Het is veel reizigers niet bekend, maar zonnebrand kan schadelijk zijn voor het zeeklimaat. Zonnebrand bevat vaak de stof oxybenzone. Eén druppel van deze stof in 16 miljoen liter water is al genoeg om koraal te beschadigen. Daar denken we vaak niet aan als we met onze ingesmeerde lichamen de zee in springen. Kijk voordat je op reis gaat dus altijd of er oxybenzone in je zonnebrand zit. Je kan namelijk ook ecologische zonnebrand zonder deze schadelijke stof kopen.

reizen duurzaam 5

© fizkes / Shutterstock.com

7. Trek thuis zoveel mogelijk stekkers uit stopcontacten

Vaak vergeet je bij vertrek van huis namelijk alle stroom uit te schakelen. Voornamelijk apparaten met een lampje of digitale tijd verbruiken veel energie als je van huis bent. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Controleer vóór vertrek dus altijd je stekkers.

8. Gebruik je handdoek meerdere keren

Droog je op reis meerdere keren af met dezelfde handdoek. In veel hotels worden de handdoeken dagelijks gewassen en dat kost zowel energie als liters water. Onnodig. Gelukkig letten steeds meer accommodaties hierop, dus check van tevoren sowieso of jouw slaapplek duurzaam opereert. Bij duurzame accommodaties worden handdoeken namelijk alleen opgehaald als ze op de grond liggen. Dus laat 'm op vakantie gewoon een paar dagen langer aan het drooghek hangen en de planeet is je dankbaar.

9. Gebruik zo min mogelijk plastic tijdens een vlucht

Veel vliegmaatschappijen - en wijzelf natuurlijk ook - verbruiken bergen plastic tijdens vluchten. Probeer dit tijdens het vliegen te verminderen. Vraag bijvoorbeeld niet telkens een nieuwe fles aan de crew, maar laat je eigen herbruikbare fles vullen. En neem op lange vluchten een eigen deken mee. De dekens die je in het vliegtuig krijgt, zijn vaak verpakt in plastic. Door deze te weigeren, kunnen we het plasticverbruik een beetje tegengaan. Vliegen is al schadelijk genoeg.

10. Gebruik digitale reisgidsen en plattegronden

Download plattegronden en folders op je telefoon. We zijn tegenwoordig bijna overal online, dus download alle informatie van tevoren en bekijk je kaarten digitaal. Op reis krijg je overal plattegronden en folders in je handen gedrukt. Dus probeer hier zoveel mogelijk nee tegen te zeggen en zelf zoveel mogelijk papier te besparen.

reizen duurzaam

© Joshua Resnick / Shutterstock.com

11. Gebruik geen plastic flacons van het hotel

Neem je eigen (biologisch afbreekbare) shampoo, conditioner en lotion mee. De kleine flesjes in hotels lijken misschien handig, maar zijn eigenlijk nieuwe aanwinsten in de plastic soep. Vaak is de verpakking na één wasbeurt al leeg. Allemaal verspilling van verpakkingsmateriaal dus. Een nog duurzamer alternatief is een shampoo bar.

12. Kies vaker voor een prijsvechter/chartervlucht

Deze tip klinkt misschien gek, maar neem vaker een prijsvechter of een chartervlucht. Dit soort vluchten zijn vaak veel vriendelijker voor het milieu dan reguliere lijnvluchten, omdat ze minder vaak heen en weer vliegen. Bovendien zit je met z'n allen flink op elkaar gepropt, waardoor de CO2-uitstoot per passagier behoorlijk wordt ontzien.

13. Koop lokaal gemaakte souvenirs

Steun op reis de lokale economie en koop lokaal gemaakte souvenirs. Op reis kent iedereen de eindeloze rijen souvenirwinkels, die vaak allemaal dezelfde prullen verkopen. Meestal vind je al snel de tekst ‘made in China’ ergens onderop je souvenir. Deze producten moeten geïmporteerd worden en dat is heel belastend voor het milieu. Door lokale producten te kopen help je dus niet alleen de lokale economie, maar ook het milieu. Bovendien is het veel leuker om met iets origineels thuis te komen, toch?

reizen duurzaam 3

© Iryna Hromotska / Shutterstock.com

14. Ga langer op reis

Geniet van een langere reis. Ja je leest het goed, langer op reis gaan kan het milieu een handje helpen. Een enkele vliegreis is namelijk een stuk zuiniger dan meerdere korte. Eén vliegreis naar Australië is bijvoorbeeld minder vervuilend dan drie korte binnen Europa. Tijdens het opstijgen en landen wordt namelijk het meeste CO2 uitgestoten.

15. Verkies openbaar vervoer boven huurvoertuigen

Denk op reis goed na over je vervoer. Natuurlijk, een auto huren is makkelijk, het maakt je flexibel en je kan snel van plek naar plek reizen. Maar een motorvoertuig stoot ook veel schadelijke stoffen uit. Hoe leuk is het om in sommige landen de strijd aan te gaan met lokaal openbaar vervoer. Het kan soms moeilijk zijn, maar avontuur is gegarandeerd. Bovendien help je het milieu ook nog een handje.

reizen duurzaam 2

© Bubbers BB / Shutterstock.com

Wat onze groene koers nou precies inhoudt? Hier leggen we het uit.

De grootte van je ecologische voetafdruk begint natuurlijk al bij de keuze van je reisbestemming. Wij tippen deze duurzame, groene landen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.