Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Zo vind je originele (en goedkope) slaapplekken op reis

18-06-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
432 keer bekeken
  •  
Homestay asia Door Sumala Chidchoi

© Foto: Sumala Chidchoi / Shutterstock.com

Als backpacker lijkt het haast een sport te zijn om de goedkoopste hostels te vinden. Geen poespas. Gewoon een bed om in te slapen, zodat jij jouw geld aan leukere dingen kan besteden onderweg. Maar wat als je goedkoop kan overnachten én in contact kan komen met de lokale bevolking? Wat als je zelfs grátis kan overnachten en ook nog eens je steentje bijdraagt?
Als je iets verder kijkt dan je neus lang is, ontdek je dat er interessantere slaapplekken zijn dan die vieze dorm met twintig snurkers. We helpen je bij deze graag op weg.
Homestay asia Door Sukhothaiboy

© Foto: Sukhothaiboy / Shutterstock.com 

Bij een lokale inwoners slapen
Couchsurfing is een bekende naam in het backpackers-woordenboek. Daarmee kan je gratis bij iemand op de bank slapen . Dat is leuk, maar meestal kom je daarmee niet op afgelegen plekken. En je steunt de lokale bewoner financieel gezien niet. Wie zich een beetje interesseert in reistrends of in duurzaam toerisme, kent de andere variant waarschijnlijk ook al. Homestays. De naam zegt het al; je verblijft (tegen een kleine vergoeding) bij lokale inwoners thuis. Dit varieert van heel primitief naar heel luxe, maar vaak hangt het er een beetje tussenin.
Red cabin sweden Door Conny Sjostrom

© Foto: Conny Sjostrom / Shutterstock.com

Je leert hoe het dagelijks leven van de inwoners eruit ziet en zij geven je tips over hun woonplaats. Je steunt daarbij de plaatselijke bevolking in plaats van grote reiscorporaties. Geraldine sliep bijvoorbeeld bij een Homestay in Nepal , waar de gastvrouwen onafhankelijk kunnen leven door dit concept. Soms koken ze zelfs traditionele maaltijden voor je. Wanneer dit niet het geval is, zijn er andere platformen waarop jij een traditionele maaltijd met locals kan eten. Bijvoorbeeld via Resirest,  Feastly, Eat With, Meal Sharing en With Locals. 
Foto: Errorfoto / Shutterstock.com
Homestay asia Door errorfoto

© Foto: Errorfoto / Shutterstock.com

Gratis overnachten 
Ideaal als je lang op reis bent en iets wil bijdragen aan de lokale bevolking: heitje voor karweitje. Maar dan iets meer in de richting van: werken voor je slaapplaats. Via onder andere Workaway, HelpX of HippoHelp overnacht je bij een familie thuis in ruil voor hulp. Dit kan zijn als babysitter, hondenuitlater of taaldocent, maar vaker gaat het om families met boerderijen of grote stukken land die extra handen kunnen gebruiken. Meestal werk je vijf uur op vijf dagen in de week en krijg je je maaltijden ook gratis, maar elke gastvrouw of -heer heeft weer eigen voorwaarden. Bekijk dus zorgvuldig waar jij je prettig bij voelt. 
Bij de eerdergenoemde platforms vind je naast boerderijen, ook gewoon gasthuizen in de stad. Het internationale platform WWOOF is daarentegen volledig gericht op biologische boerderijen. Je kan daar gratis overnachten in ruil voor jouw inzet bij duurzame projecten op de boerderij. 
Red cabin sweden Door Sophie McAulay

© Foto: Sophie McAulay / Shutterstock.com

Het boerenleven proeven
Als je geen zin hebt om te werken tijdens je reis, maar wel gek bent op boerderijen, zijn tourist farms  misschien de oplossing. Dat klinkt misschien alsof je met een buslading toeristen in een stal wordt opgesloten, maar dat is gelukkig onjuist. Het zijn namelijk bed & breakfasts in boerderijen, waar de huiseigenaren vaak een lokaal ambachtelijk product maken en zelf ook slapen.
Daar zitten eigenlijk alleen maar voordelen aan. Denk je maar eens in: een goedkope overnachting in een sfeervolle boerderij (of wijngaard!) waarbij je kan proeven van verse, lokale producten (wijn!). Tegelijkertijd leer je de familie, de cultuur en het boerenleven kennen en steun je de lokale bevolking. Vooral in Slovenië is dit concept populair en laten we nou toevallig recent een artikel hebben geschreven waaruit blijkt wat een fantastische reisbestemming dat land is. In het Sloveens heten de tourist farms  turistične kmetije;  handig voor Google. 
Vineyard Door Dick Kenny

© Foto: Dick Kenny / Shutterstock.com 

Zet bij november alvast 'op reis' in je agenda
Dan is het namelijk de World Barter Week. Reizigers kunnen dan in ruil voor een klusje of een product naar keuze van de gastheer/-vrouw gratis logeren in een bed & breakfast. Hoewel het inmiddels een internationale week is, ligt de oorsprong in Italië onder de naam Settimana del Baratto. Vandaar dat is er in de meeste landen tot nu toe nog maar één à twee bed & breakfasts meedoen en in Italië al meer dan 350. Bij sommige Italiaanse B&B's mag je zelfs het hele jaar door een klusje komen doen in ruil voor een overnachting. De internationale B&B's hebben gelukkig nog wel even om zich aan te melden, de World Barter week is in 2019 van 18 tot en met 24 november. 
Italy bed & breakfast Door Qiuyun Song

© Foto: Qiuyun Song / Shutterstock.com

Huizenruil
The Holiday. Voor wie deze klassieke romantische komedie kent, hoeven we niets meer toe te lichten. Maar oké, voor wiens filmsmaak iets afwijkt van happy endings  leggen we het verder uit. Je huis ruilen met een vreemde in een ander land is een goedkope oplossing voor een verre reis. Tegelijkertijd is het een manier om tussen de lokale bewoners te leven in plaats van tussen de andere reizigers. Geen zin om jouw huis aan te bieden? Dan kan je via onder andere Trusted House Sitters, Mind My House of House Carers op iemand anders zijn of haar huis passen. Soms loopt daar alleen wel een viervoeter rond die ook eten wil. 
Cottage

© Foto: Mubus7 / Shutterstock.com

Of laat voordeuren bepalen waar jouw reis naartoe gaat. Die zijn namelijk inspirerender dan je zou denken. 
Foto: Sumala Chidchoi / Shutterstock.com
Homestay asia Door Sumala Chidchoi

© Foto: Sumala Chidchoi / Shutterstock.com

Meer over:

reistips, budget, slapen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.