Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Mustang

Het Verboden Koninkrijk, zo wordt het Mustang district ook wel eens genoemd. Waarom? Omdat het gebergte lange tijd is afgesloten van de rest van de wereld. Pas sinds 1992 worden reizigers in deze omgeving toegelaten en heeft het gebied haar deuren geopend. Toch heeft nog maar een beperkt aantal reizigers zich aan dit gebied gewaagd. Hoewel een trip naar Mustang enige voorbereiding vraagt, is het een prachtige bestemming.
Hoge bergen, ruige maanlandschappen, kleine dorpen en indrukwekkende uitzichten. Als je te voet door het Mustang gebied trekt, kan je dit allemaal verwachten. Ook opvallend is de traditionele cultuur en de boeddhistische levensstijl die overal terugkomt. Dit merk je vooral als je in de dorpen van het gebied bent. Bovendien kom je tijdens je trektocht verschillende tempels en kloosters tegen. Zeker een tussenstop waard!
Mustang is een bestemming die vooral geliefd is onder wandelaars en bergbeklimmers. Je kan hier namelijk mooie trektochten maken door het ruige gebied. Tijdens je trektocht kan je overnachten in de homestays die in de dorpen te vinden zijn. Verwacht geen luxe hotels, maar een bijzondere inkijk in het dagelijks leven van de inwoners van dit gebied. Niet zo’n fan van wandelen? Geen probleem, de Nepalezen zijn druk bezig het hele gebied bereikbaar te maken via autowegen. 
Zoals gezegd vergt een trip naar dit gebied enige voorbereiding. Het kan dus zeker geen kwaad om je in te lezen voordat je in het vliegtuig springt. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten wat je kan verwachten van de trek die je gaat doen. Hou daarnaast de weersverwachtingen in de gaten en pak je tas slim in. Vind je het spannend of heb je advies nodig? Schakel dan een gids in om je te helpen.
Eten
In het Mustang-gebied zal je waarschijnlijk vaak bij homestays eten. Hier wordt het eten vers bereid en eet je hoogstwaarschijnlijk vooral traditionele gerechten. Deze bestaan uit rijst, groente en linzensoep. Vergeet ook niet om ergens tijdens je reis  momo’s  te proeven. Deze populaire snack is een soort dumpling gevuld met vlees, groente of kaas. Tijdens je trektocht is het ook belangrijk om veel energierijke snacks mee te nemen, zoals mueslirepen en bananen. 
Vervoer
De hoofdstad van dit gebied is Jomsom . Dit is dan ook het ideale startpunt voor een trektocht door dit gebied. De makkelijkste en snelste weg naar Jomsom is met het vliegtuig vanaf Kathmandu . Vanuit Nederland vlieg je in ongeveer vijftien uur naar Kathmandu. Het is dus een flinke tocht om Mustang te bereiken, maar als je eenmaal bent aangekomen, vergeet je dat snel. Hier kan je het beste te voet rondkomen. Een andere optie is een jeep huren en zo het gebied verkennen. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Oktober t/m februari
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Nepalese roepie
Taal: Nepalees
Met dank aan Dimsum Reizen.
Mustang Nepal 2

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.