Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Doe eens gek: boek je reis op basis van mooie voordeuren

09-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Marianna Ianovska : Shutterstock.com
De fotografiefanaat onder ons had het allang gezien; een nieuwe trend is opgestaan. Uit alle hoeken van de wereld komen nieuwe Instagram-accounts op. Deze zijn volledig gewijd aan één ding: deuren. Na het zien van deze foto's bekijk jij landen en steden op reis vast met een andere blik. Want iets dat zo onbenullig lijkt, legt een cultuur juist op een esthetische manier bloot. Of in ieder de smaak van je buurvrouw. 
Wuif deze ogenschijnlijk oppervlakkige Instagram-trend niet weg. "Er zit schoonheid in het alledaagse", vertelt deurliefhebbende Instagrammer Julie Gebhardt tegen  New York Times . Het is dan wel een doodgewoon huishoudelijk voorwerp, waar je dagelijks meerdere malen aan voorbijloopt zonder daar extra aandacht aan te besteden. Maar iets dat zo normaal is, legt juist op een prachtige, gesimplificeerde manier onze verschillen bloot. Zowel op landelijk niveau als op lokaal niveau. Zo worden de meeste Engelse deuren gekenmerkt door donkere, klassieke deuren met glaswerk en een bakstenen omlijsting. Terwijl de deuren in Londen vaak zijn geverfd in pastelkleuren en gedrapeerd in een romantische paarse regen. Zoals op de foto hieronder te zien is. 
Ook het mysterie achter de deur spreekt de Instagrammers aan. Wat zit er achter de deur? Wie woont er of wie heeft er ooit gewoond? Kortom: wie zijn de inwoners van deze prachtige stad en wat is hun verhaal? Geïnspireerd door hun voordeuren denk je daar op een onconventionele manier over na. Zo kom je wellicht dichter bij de lokale bevolking dan als je hier niet bij stil zou staan. Maar extra leuk zou het natuurlijk zijn als die deur ook een keer voor je openstaat voor een kopje koffie tijdens je reis. 
Verdwaal eens
Het verschijnsel heeft inmiddels ook een naam. Of nou ja, een hashtag. Namelijk #doortraits : een slimme samentrekking van door en portraits . Scroll eens door deze prachtige plaatjes en droom weg bij het idee hoe het zou zijn om in een Maltese of Nicaraguaanse straat rond te dwalen. Misschien raak je wel geïnspireerd om een compleet verrassend land te ontdekken op basis van die voordeuren. Wij hebben alvast de meest karakteristieke deuren voor je op een rij gezet. 

Connecticut

Engeland

Londen

Iran

Italië

Marokko

Stockton, Californië

Lissabon

Cyprus

Lief doen
En als je op reis zelf geïnspireerd bent geraakt om je spiegelreflexcamera af te stoffen, let dan wel op dat je anderen niet tot last bent. De pastelkleurige deuren van Notting Hill zijn bijvoorbeeld oogverblindend, maar de ogen van de bewoners zijn inmiddels ook verblind door alle flitsen. Hun eens zo rustige straat is veranderd in een circus aan influencers , waar de kledingrekken en 'omkleedtentjes' van Instagrammers de stoep blokkeren. Dus wees gewaarschuwd met je nieuwe fotografie-hobby. 
Van deze meest ge-Instagramde brug van de Verenigde Staten krijg je spontaan kippenvel. 
Hoofdfoto: Marianna Ianovska / Shutterstock.com
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.