Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

ENCI-groeve: deze industriële blue lagoon ligt gewoon in Nederland

05-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1031 keer bekeken
  •  
ENCI-groeve door Ton Nolles : Flickr.com 4

© Ton Nolles / Flickr.com

Eén van de nieuwste aanwinsten voor Maastrichtenaren is de ENCI-groeve. Of nou ja, nieuw? Al tientallen jaren wordt de groeve gebruikt voor mergelwinning. Maar sinds dit jaar zijn alle fabrieken gesloten en wordt in het ENCI-gebied weer ruimte gemaakt voor de natuur. Dit resulteert in een bijzondere, apocalyptische mix van industrie versus groen.
Tijdens het industriële tijdperk van de ENCI-groeve bij Maastricht was het gebied verboden terrein voor derden. Maar de mergelwinning moest stoppen in 2018 en de klinkerovens doofden een jaar later. Alleen de cementfabrieken houden nog stand en verder is de gemeente (in samenwerking met onder andere Natuurmonumenten) druk bezig met de invulling van het gebied. Nu is dus je kans om dit 'nieuw' stukje Nederland, dat zich nog steeds ontwikkelt, als een van de eersten te ontdekken. 
Te populair
Ook al is het ENCI-gebied nog volop in beweging, de eerste stappen van bezoekers werden er al in 2017 gezet. En zeg maar gerust dat dit olifantenstappen zijn geweest. De spreekwoordelijke deuren van de kalkstenen kloof moesten vrij snel weer sluiten, omdat het terrein ten onder ging aan z'n eigen succes. De groeve trok binnen twee maanden 90.000 bezoekers en werd vervolgens door Natuurmonumenten gesloten wegens parkeerproblemen, zwerfvuil, vandalisme en een te grote druk op de natuur. 
ENCI-groeve door Ton Nolles : Flickr.com 5

© Ton Nolles / Flickr.com

ENCI-groeve door Ton Nolles : Flickr.com 3

© Ton Nolles / Flickr.com

Bijzonder natuurbad
Vooral de zwemplas en het bijbehorende strand bleken populair. Binnen die twee maanden lagen er 5.000 mensen in het water. We geven toe: een zwembad met zo'n spectaculair uitzicht midden in de natuur, daar kan geen infinity pool aan tippen. Maar die natuur moet uiteraard wel levensvatbaar blijven en dus is de zwemplas tot nader order gesloten. De rest van het ENCI-gebied werd een jaar later opnieuw geopend voor publiek. 
De Oehoe-Vallei
Geen zorgen, want ook zonder zwemplas zijn er nog genoeg andere activiteiten te ondernemen. Zo kan je uitkijken over de Oehoe-vallei, die er niet alleen spectaculair uitziet, maar ook - zoals de naam al doet vermoeden - de grootste uilen van Nederland huist. Daarnaast is het een bijzonder wandelgebied waarbij je langs grazende geiten en schapen, door bossen en over hellingen, trappen, uitzichtplatforms en heuvel D'n Observant loopt.
ENCI-groeve door Ton Nolles : Flickr.com 2

© Ton Nolles / Flickr.com

Klauteren tussen fossielen
Misschien is dit zelfs de plek waar jouw belangstelling voor kalksteen opeens een piek doormaakt. Dit miljoenen jaren oude gesteente is opeens springlevend als je hoort dat er vorige maand een wervel van een 67 miljoen jaar oude plesiosaurus is ontdekt. Verder is één oud gangenstelsel is gerestaureerd en open voor publiek. Ook is er een nieuwe mergelgang gecreëerd om doorheen te lopen. Extra bijzonder: tijdens de Tweede Wereldoorlog waren hier Amerikaanse soldaten gestationeerd. Zij hebben zelfs kerstavond gevierd in de groeve. Een gids kan je er bij Memorial De Schark boeiend over vertellen. En als je trek hebt gekregen van alle buitenlucht plof je neer in Bistro Hoffmanni of Châlet d'n Observant voor wat te eten en drinken. 
ENCI-groeve door Ton Nolles : Flickr.com

© Ton Nolles / Flickr.com

Meer uitjes in Nederland ontdekken? Dit zijn jullie favorieten in Zuid-Holland

Alle tips van elke provincie bekijken kan natuurlijk ook. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.

BNNVARA LogoWij zijn voor