Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Maastricht

Wie aan Maastricht – of Mestreech – denkt, denkt aan vlaai, de zachte g, carnaval en historische straten. De Limburgse provinciehoofdstad voelt voor velen on-Nederlands aan. Zo vind je er talloze historische kerken en voelt de grond onder je voeten net even anders aan dan het asfalt in de Randstad.
Het grootste en welbekende plein in de binnenstad van Maastricht is het romantische en historische Vrijthof. Omringd door vele terrassen en oude gebouwen is het plein een spektakel om overheen te wandelen. In de zomer is het Vrijthof het decor voor de zomerconcerten van André Rieu, het Peuvenemint en Magisch Maastricht.
Maar er zijn ook plekken in Maastricht die minder bekend zijn. Zo vind je in het noordwesten van de stad het Sphinxkwartier. Een industriële wijk in de binnenstad die vroeger in het teken stond van het Maastrichtse aardewerk en een grote sanitair fabrikant. Wat vroeger een elektriciteitscentrale was in een van de Sphinxfabrieken, is nu omgetoverd tot een café-restaurant en een bioscoop, genaamd Lumière. De oude industriële buizen, de meters, kranen en schoorstenen zijn hier nog allemaal te vinden.
Het Maastrichtse Wyck (zeg Wiek) is daarnaast een wijk die steeds meer een eigen karakter aan het ontwikkelen is. Steek de Maas over via de Sint Servaasbrug en verken de sfeervolle straten, hippe hotels en authentieke winkels. Donderdags ben je in Wyck aan het juiste adres voor de Bio Markt, waar je allerlei verse en lokale producten kan kopen. Voor de ideale vrijdagmiddagborrel bezoek je in Wyck De Poshoorn, waar je geniet van allerlei speciaalbier.
In het Boschstraatkwartier in een voormalig graanpakhuis vind je tegenwoordig een culturele vrijplaats: het Landbouwbelang. Sinds 2002 is dit pand een thuis geworden voor artiesten, muzikanten, designers en studenten. Elke week worden er verschillende activiteiten georganiseerd, waar iedereen welkom is.
Wil je Maastricht liever ondergronds bewonderen? Ga dan naar de grotten Zonneberg. In de Tweede Wereldoorlog dienden deze grotten als schuilkelder voor de Maastrichtenaren. Ze bestaan uit meer dan twintigduizend door de mens uitgegraven gangen. Maurice bezocht deze indrukwekkende grotten tijdens zijn roadtrip door Zuid-Limburg.
Eten
Middenin het Sphinxkwartier zit The Commons Restaurant; een plaats waar mensen samenkomen en verhalen uitwisselen. Studenten, reizigers en inwoners komen hier graag op af om elkaar te ontmoeten. In Wyck ga je voor een knus diner naar Sjiek Kookpunt. Hier proef je een combinatie van allerlei verse Italiaanse ingrediënten.
Meer in voor kunst op je bord? Ga dan voor een maaltijd bij Brandsøn in hartje Maastricht. Het luxe interieur en de nog luxere bar zijn op zichzelf al een bezoek waard.
Vervoer
Na een twee uur durende treinreis vanuit Utrecht, zet je al stappen op Maastrichtse bodem. Je komt aan in het centrum van de stad. Vanuit daar kan je te voet, met de bus of OV-fiets de stad verkennen.
Goed om te weten

Beste reistijd: Gedurende het hele jaar
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Nederlands

shutterstock_1234825699

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.