Sfeerfoto van 3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag de mooiste compilaties om 19:40 uur op NPO 3.npo3

Voor jouw dagelijkse dosis duurzame reisinspiratie
3 op Reis

Maastricht

Wie aan Maastricht denkt, denkt gelijk aan vlaai, de zachte G, carnaval en de historische straten. Maar er is ook een plek in Maastricht die minder bekend is. Namelijk het Sphinxkwartier. Een industriële wijk in de binnenstad die vroeger in het teken stond van het Maastrichtse aardewerk en een grote sanitairfabrikant. 

Wat vroeger een elektriciteitscentrale was in een van de Sphinxfabrieken, is nu omgetoverd tot een café-restaurant en een bioscoop, genaamd Lumiere. De oude industriële buizen, de meters, kranen en schoorstenen zijn hier nog allemaal te vinden.

In een voormalig Graanpakhuis in het Boschstraatkwartier is er nu ruimte gemaakt voor een culturele vrijplaats: het Landbouwbelang. Sinds 2002 is dit pand een thuis geworden voor artiesten, muzikanten, designers en studenten. Elke week worden er verschillende activiteiten georganiseerd, waar iedereen welkom is.

Het grootste plein in de binnenstad van Maastricht is het romantische en historische Vrijthof. Omringd door talloze terrassen en oude gebouwen is dit een spektakel om overheen te wandelen. In de zomer is dit plein het decor voor de zomerconcerten van André Rieu, het Peuvenemint en Magisch Maastricht.

Wil je liever ondergronds Maastricht bewonderen? Ga dan naar de grotten Zonneberg. In de Tweede Wereldoorlog dienden deze grotten als schuilkelder voor de Maastrichtenaren. Ze bestaan uit meer dan 20.000 door de mens uitgegraven gangen. Om te zorgen dat je daarin niet verdwaald kan je maar beter samen met een professionele gids op pad gaan.
Eten

Middenin het Sphinxkwartier zit het Commons restaurant; een plaats waar mensen samenkomen en verhalen uitwisselen. Studenten, reizigers en inwoners komen hier graag op af om te ontdekken wat ze allemaal gemeen hebben met elkaar. 

Kunst op je bord? Ga dan een hapje eten bij Brandsøn in hartje Maastricht. Het luxe interieur en de nog luxere bar zijn zeker een kijkje waard. 
Vervoer

Na een twee uur durende treinreis vanuit Utrecht, kan je al stappen zetten op Maastrichtse bodem. Je komt dan aan in het midden van de stad. Vanuit daar kan je met de bus of OV-fiets overal komen waar je maar wilt.

Goed om te weten

Beste reistijd: Gedurende het hele jaar
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Nederlands

shutterstock_1234825699

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.