Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag om 19:40 uur opnpo3

Voor jouw dagelijkse dosis (duurzame) reisinspiratie.
3 op Reis

Weekend in Zuid-Holland: dit zijn jullie favoriete plekken

28 nov 2019
  •  
leestijd 3 minuten
Tiengemeten Door Martien van Gaalen

© Martien van Gaalen / Shutterstock.com

Naast de ‘reuzen’ Rotterdam en Den Haag is er nog veel meer te zien en te beleven in Zuid-Holland. Met die grote bevolkingsdichtheid zou je bijvoorbeeld snel vergeten dat er zich middenin de Randstad ook een kloppend groen hart bevindt. Dit waren jullie beste onontdekte plekken in Zuid-Holland.

Tiengemeten

Op dit kleine eiland onder Rotterdam in het Haringvliet krijgt de natuur optimaal de ruimte. Met de pont vaar je er zo heen. Een bijzondere tip dus van Jolanda.

TIengemeten Door Atosan

© Atosan / Shutterstock.com

Tiengemeten Door Martien van Gaalen

© Martien van Gaalen / Shutterstock.com

Zoals boswachter Eduard Reuvers op de website van Natuurmonumenten het omschrijft: ‘Het natuureiland is een oase van rust, en leefgebied van bever en zeearend. Ik krijg daar altijd een vakantiegevoel.’
Tiengemeten Door Frans Blok

© Frans Blok / Shutterstock.com

Voorne-Putten

Op de duo-eilanden Voorne en Putten hoef je je niet te vervelen volgens Jeannette. “Een mooi en veelzijdig gebied.” Behalve mooie natuur, bijvoorbeeld bij de duinen van Oostvoorne, vind je er ook leuke dorpen.

Vestingstad Brielle, voorheen Den Briel, is bijvoorbeeld een charmante plek om te bezoeken. Veel gebouwen uit de zestiende en zeventiende eeuw zijn nog goed bewaard gebleven. Vooral de Kaai- en Vischstraat zijn fijn om doorheen te wandelen. De Catharijnekerk, het voormalig weeshuis en de oude synagoge zijn interessante gebouwen om even bij stil te staan. Het Brielse meer is een mooi recreatiegebied voor watersport of een wandeling. Briel is zelfs onderdeel van de Europese wandelroute E9, die loopt van Portugal tot de Baltische Staten.

Brielle Door Dafinchi

© Dafinchi

Brielle Door Evelyn de Waard

© Evelyn de Waard / Shutterstock.com

Brielle Door TasfotoNL

© TasfotoNL / Shutterstock.com

De Brouwersdam

De Brouwersdam is het zevende bouwwerk van de Deltawerken en verbindt Zuid-Holland en Zeeland met elkaar. Yvonne maakte er de onderstaande foto. Eroverheen rijden levert een spectaculair uitzicht op, maar vergeet ook niet om te stoppen. Midden op deze dam vind je namelijk een strand en een jachthaven. Extra leuk is het om te logeren op de camping naast de dam. Door deze afsluiting ontstond trouwens het Grevelingenmeer, wat ons brengt bij het volgende punt...

Yvonne Derksen - Brouwersdam

© Yvonne Derksen

Brouwersdam Door Aerovista Luchtfotografie

© Aerovista Luchtfotografie

Het Grevelingenmeer

Digna houdt van een Grevelingenmeer, zo vertelde ze ons op Facebook. Niet gek ook. Behalve dat het gewoon een prachtig meer is, waggelen er namelijk zeehonden en flamingo's rond. Ja echt, ook flamingo's. De flamingo's overwinteren op de grens van Zuid-Holland en Zeeland, omdat het zoute water niet bevriest. Er bevinden zich in het meer ook knusse, groene, onbewoonbare eilandjes, waar je je boot kan aanleggen of kan duiken.

Grevelingenmeer Door Jasper Suijten

© Jasper Suijten

Nieuwkoopse Plassen

Naar Frankrijk gaan hoeft ook niet meer als je De Groene Jonker bij de Nieuwkoopse Plassen hebt ontdekt. "Een prachtig stiltegebied met veel weide- en moerasvogels. Net de Camargue", aldus Caroline. Ook @sharonnebos komt er graag en dan wel het liefst kanoënd.

Caroline Schaeffer - De Groene Jonker

© Caroline Schaeffer

Landgoed Ockenburg in Den Haag
Nog meer groen in de Zuid-Hollandse hoofdstad. “Zo mooi, als in mei in het Hyacintenbos de hyacinten bloeien”, zegt Vera. Ze maakte er de onderstaande foto.
Vera Wandelt - Landgoed Ockenburg Den Haag

© Vera Wandelt

Pieterswijk in Leiden

Ilse vindt Pieterswijk, de allermooiste wijk van Leiden. Dus loop daar zeker even doorheen als je de sleutelstad bezoekt.

Botanische tuin in Leiden

@kimmioo vermaakt zich prima in de botanische tuin in Leiden en deelt daarom deze tip. 

Westdorp en Ouddorp

Noordwijk, Katwijk, Scheveningen, Bloemendaal: allemaal plekken met fijne stranden. Maar wel immens druk als de zon begint de schijnen in Nederland. Zoek het daarom iets zuidelijker op… Denis zweert bij de duinen en het strand van Westland. Of naar Ouddorp, zegt @margoot_x via Instagram. Deze laatste kuststrook op Goeroe-Overflakkee is in 2018 uitgeroepen tot het schoonste strand van Nederland.

Ouddorp Door rphstock

© rphstock / Shutterstock.com

Nationaal Landschap Hoeksche Waard

‘Authentiek boerenland’, zo omschrijft VVV Hoeksche Waard hun eigen groen. En dat klopt wel, vinden wij. ‘Een mengeling van oude en nieuwe natuur. De oude natuur is ontstaan na de inpoldering, de nieuwe natuur is kakelvers.’ En soms is er een mix, zoals bij het eerdergenoemde eiland Tiengemeten en bij Strijensas, gebieden die getransformeerd zijn van landbouwgebied naar natuurgebied.

Landschap Hoeksche Waard Door jstuij

© Jstuij / Shutterstock.com

Landschap Hoeksche Waard Door Jeroen Mikkers

© Jeroen Mikkers / Shutterstock.com

Tussen de vlakke akkers van het Nationaal Landschap Hoeksche Waard vind je camping Buitengoed De Kriekenboogerd, aangeraden aan ons door… Buitengoed De Kriekenboogerd. Da’s een beetje: ‘Wij van WC-eend, raden WC-eend aan.’ Maar het is inderdaad een mooie uitvalsbasis om het gebied midden tussen de weilanden, en niks anders, te verkennen.

Landschap Hoeksche Waard Door Riekelt Hakvoort

© Riekelt Hakvoort / Shutterstock.com

Schollebos in Capelle aan den IJssel

Het Schollebos is het groene parkgebied te midden van de wijken Schollevaar, Middelwatering en Oostgaarde. Er is een klein strandje, een avonturenbos inclusief vlot voor de allerkleinsten en een pannenkoekenboerderij. Deze aanrader komt van @kieboomp.

Verder op avontuur in Nederland? Dit vinden jullie de allermooiste plekken in Gelderland
Benieuwd naar wat we over jouw provincie/stad zeggen? Bekijk hier alle tips bij de provincies.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.