Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Duiken zonder certificaat? Dat kan gewoon

13-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
271 keer bekeken
  •  
duiken_thumb
Vind je snorkelen niet avontuurlijk genoeg? Maar duiken daarentegen te eng? Of heb je geen certificaat? Kies dan voor snubaduiken: een combinatie van snorkelen en scubaduiken.
snuba1
Hybride vorm
Snubaduiken. Wat moet je je daarbij voorstellen? Deze vorm van duiken is de perfecte middenweg tussen snorkelen en scubaduiken. Bij een snubasessie draag je als zwemmer een soort harnas, waaraan een zuurstofslang is verbonden. Deze zuurstofslang is gelinkt aan een drijvend vlot op het wateroppervlak. Ademen doe je via een ademautomaat (oftewel een  regulator ), zodat je op een ontspannen manier vissen en koraal kan spotten.
snuba2
De zuurstofslang is rond de zeven meter lang. Het is dan ook belangrijk om je oren goed te klaren tijdens het dalen. Ook draag je tijdens het snubaduiken zwemvinnen en een gewichtsriem met lichte blokken, zodat je in evenwicht blijft. Een duikpak en zuurstoftank? Dat hoef je gelukkig niet mee te sleuren. Een certificaat is ook niet vereist. Wel word je begeleid door een getrainde instructeur.
snuba3
Snuba versus scuba
Waarom snubaduiken als je ook kan scubaduiken? Een snubaduik is minder duur, een certificaat is niet vereist en je zeult tijdens een snubaduik minder spullen mee. Bovendien kan een diepe scubaduik natuurlijk verdomd eng zijn...
snuba4
Snuba versus snorkelen
En waarom snubaduiken als je kan snorkelen? Een snorkelsessie kan minder avontuurlijk zijn vanwege de grotere afstand tussen jou en de onderwaterwereld. Ook kan je als zwemmer langer onder water blijven. Bovendien adem je vaak gemakkelijker door een ademautomaat dan door een snorkelset. Jawel: snubaduiken voorkomt een hoop onbedoelde slokken zeewater. 
Enthousiast?
Hawaï Mexico,   Japan,   Australië  en noem het maar op. Overal ter wereld zijn snuba scholen opgedoken. Goed onthouden: smeer je van tevoren altijd in met  koraalvriendelijke zonnebrandcrème . En hoe mooi de kleurrijke blauwe wereld ook is, probeer zoveel mogelijk afstand te houden. Raak daarom niets aan, zowel het koraal als de vissen niet. Maar voor de rest, just keep swimming.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.