Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Zwem tussen twee tektonische platen: het ‘gat’ tussen Europa en Noord-Amerika

14-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3827 keer bekeken
  •  
Duiken silfra
Snorkelen op een tropische bestemming is leuk, maar bikkels die het ijskoude water van IJsland durven te trotseren staat ook iets moois te wachten.
Het vooruitzicht van pootjebaden in warmwaterbron The Blue Lagoon klinkt misschien aantrekkelijker tijdens je reis naar IJsland , dan de schamele twee graden Celsius die deze duikplek voor je in petto heeft. Maar je kan daarna (onder het genot van warme chocolademelk) wél zeggen dat je precies tussen twee continenten in gezwommen hebt. Silfra is namelijk een rift, wat betekent dat de kloof is ontstaan door twee uit-elkaar-bewegende tektonische platen; die van Eurazië en Noord-Amerika .
Silfra
Steeds een nieuwe uitdaging
Een aardbeving in 1789 brak de rift open en sindsdien beweegt de kloof elk jaar zo’n twee centimeter uit elkaar. Silfra is daardoor een ‘levende’ duikplek, wat betekent dat alles er door de tektonische bewegingen en de bijbehorende aardbevingen steeds een beetje anders uitziet. Soms ontstaan er zelfs volledig nieuwe tunnels en grotten.
Silfra 3
silfra 2
‘Helderste water ter wereld’
Silfra ligt in het zuidwesten van het eiland in Thingvellir National Park. Wat de duik- en snorkelplek extra bijzonder maakt, is dat het water extreem helder is. Het helderste water van de wereld zelfs, zeggen ‘ze’. We weten niet wie ‘ze’ dan zijn, maar grote kans dat ‘ze’ gelijk hebben, aangezien je op sommige plekken 100 meter vooruit kan kijken in het Silfra-water.
silfra verkeersbord
Vergeet je thermo-ondergoed niet
Bij alle duik- en snorkeltours in Silfra werkt het als volgt: jij zorgt voor lang thermo-ondergoed, zij zorgen ervoor dat je niet doodvriest. Oftewel: zij zorgen voor een dry suit . Dat pak is namelijk een flink tandje warmer dan een wetsuit, omdat het voorkomt dat het water je huid aanraakt.   Let wel: als je in Silfra wil duiken moet je dus een dry suit -certificaat hebben of bewijs aanleveren dat je al tien dry suit -duiken hebt voltooid. Voor snorkelaars geldt zo’n verplichting niet.
Trollenhaar silfra
Trollenhaar aaien
In Silfra zijn misschien niet zoveel spectaculaire vissen te vinden als in Great Barrier Reef , dat betekent niet dat de IJslandse onderwaterwereld niet de moeite waard is. Het licht dat door het water schijnt kleurt de rotsen als de regenboog waar K3 over zingt. Ook staat Silfra bekend om zijn bodem bedekt met neongroen trollenhaar , exotischer dan dat ga je het niet vinden toch?
Hopelijk zie je niets bruins voorbij drijven: in IJsland hebben ze namelijk last van wildpoepers.

Meer over:

water, ijsland, duiken
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.