Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Ga op ‘daycation’: ontdek deze steden binnen een dag

03-02-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
306 keer bekeken
  •  
shutterstock_426521938
We hebben het tegenwoordig allemaal maar druk, druk, druk. Maar we willen óók op vakantie. De oplossing? Ga op daycation! Dat houdt simpelweg in: ’s ochtends vertrek je en ’s avonds zit je weer met je billen op de bank. En de volgende drie bestemmingen zijn ideaal voor zo’n dagje weg. Wel even vroeg de wekker zetten ;)... 
GentBelgië
Gent is een jonge, bruisende stad die zowel een historische als moderne kant kent. Voor ieder wat wils tijdens één dagje Gent dus. En het ligt ook nog eens om de hoek!  Dit kun je in één dag bezoeken:
shutterstock_1254029809
 • De Graslei en Korelei – Van alle bezienswaardigheden in Gent is deze waarschijnlijk het vaakst te vinden op Instagram. En terecht! Deze oude haven is namelijk in bezit van een aantal prachtige gildehuizen die het ’t fotograferen waard zijn. 
 • Het Gravensteen – Dit middeleeuwse kasteel heeft een rauw randje. Hier vind je namelijk verschillende martelwerktuigen en zelfs een guillotine. Écht iets voor de dark tourists onder ons...
 • Het Graffitistraatje – Naast alle historische highlights in Gent, is de Werregarenstraat een vreemde eend in de bijt. Deze straat is namelijk volledig omhuld in graffiti.  
 • Het Patershol – Buiten het feit dat Het Patershol een beeldschone Gentse wijk is, is het ook ‘t culinaire hart van de stad. Dé plek voor een smakelijk diner!
 • Bierbrouwerij – Een dag in België sluit je natuurlijk af met een Belgisch biertje! In Gent barst het gelukkig van de bierbrouwerijen. Hier een kleine greep uit de mogelijke brouwerijen: Kantien, Ganzerik, Dranken Geers, Het waterhuis aan de Bierkant, 3 Fonteinen, Magic Rock en Frontaal. En ga zo maar door...

eFesenko
shutterstock_676109917
Tijd over? 
Beklim Het Belfort! Deze prachtige klokkentoren is gebouwd in 1380. Zodra je boven bent, heb je een geweldig uitzicht over de stad. Wel even aan je conditie werken voor je gaat: de trap heeft namelijk vierhonderd treden. Op een vrijdag in Gent? Dan moet je absoluut de vrijdagmarkt bezoeken. Deze vindt plaats op het gelijknamige plein Vrijdagmarkt. Vooral indrukwekkend omdat de guillotine in de 19 e eeuw overuren draaide op dit plein... Gelukkig is het er tegenwoordig een stuk gezelliger. Daarnaast is ‘t een aanrader om een boottour te boeken in Gent. De grachten zijn sowieso beeldschoon, maar het Vlaamse accent van de gids geeft je pas écht het gevoel even op vakantie te zijn! 
Keulen, Duitsland
De stad Keulen is de op vier na grootste stad van Duitsland. Voordeel: Keulen ligt véél dichter bij de Nederlandse grens dan die andere grote Duitse steden. Dit kun je in één dag bezoeken:
shutterstock_1112228501
 • De Dom –Het is bijna ’t eerste wat je ziet als je de trein uitstapt: de Dom van Keulen. Deze prachtige gotische kathedraal is al eeuwenoud. Des te indrukwekkender dat ‘ie zelfs de Tweede Wereldoorlog wist te overleven.
 • Museum Ludwig – De Duitse stad staat sowieso bol van de musea, maar Museum Ludwig is veruit de populairste. Wij snappen wel waarom! In dit moderne kunstmuseum hangen werken van wereldberoemde kunstenaars zoals Picasso en Andy Warhol. 
 • Altstadt –Dit oude gedeelte van de stad kenmerkt zich door de schilderachtige huisjes die hier langs de Rijn opduiken. Een ideale plek om een drankje langs ’t water te doen!
 • Hohenzollernbrücke – Je liefde vereeuwigen? Dat kan op deze brug in Keulen. Aan de relingen van de brug wemelt het namelijk van de hangslotjes die verliefde koppels hier hebben opgehangen. Geen relatie? Geen zorgen. De immense reeks sloten is indrukwekkend genoeg om te aanschouwen.  
 • Eten – Probeer eens een traditioneel gerecht uit Keulen! Wat dacht je van de Duitse versie van stamppot met worst? Himmel und Erde is een gerecht bestaande uit aardappelpuree, appelmoes en eh... bloedworst. 

fokke baarssen
shutterstock_700903594
Tijd over? 
Alle bovenstaande bezienswaardigheden afgestreept? Ga dan vooral langs in het bruisende Belgisches Viertel. Dit is een hippe wijk die barst van de creatieve boetiekjes en gezellige cafés. Een populaire plek in deze wijk is Die Wohngemeinschaft. Dit is een hotel, bar en theater in één! En ben je fan van moderne straatkunst? Dan moet je absoluut langs de buurt Ehrenveld. Dit is iets verder van ’t centrum, maar naast leuke winkels vind je hier een flinke dosis street art. Dat is de omweg zeker waard. 
LilleFrankrijk
De architectuur is hier zó charmant en typisch Frans, dat ’t eigenlijk al voldoende is om een hele dag te verdwalen in de authentieke geplaveide straatjes van Lille. Maar natuurlijk hebben we nog ’n paar extra tips voor je in petto ;).  Dit kun je in één dag bezoeken:
lille.jpg
 • Place du Général-de-Gaulle – Dit plein centraal aan de verschillende wijken van Lille. Maar dit is niet zomaar een kruispunt. Het plein is namelijk omgeven door de mooiste Franse bouwwerken die ‘t méér dan waard zijn. 
 • La Vieille Bourse – Dit beeldschone gebouw was in de 17e eeuw hét handelscentrum van de stad. Tegenwoordig vind je hier een onwijs leuke markt met tweedehands boeken en andere interessante hebbedingen. 
 • Vieux Lille – Als je érgens leuk kunt rondstruinen, dan is dat ’t wel in de straatjes van Vieux Lille. De pittoreske huizen lijken hier rechtstreeks uit een sprookje te komen. Meer woorden hoeven we er eigenlijk niet aan vuil te maken. Dit moet je gewoon met eigen ogen zien! 
 • Palais des Beaux Arts – Voor elke kunstliefhebber wat wils, want in dit museum zijn kunstwerken te vinden van allerlei wereldberoemde kunstenaars. Van Rembrandt tot Monet! 
Tijd over? 
Als musea niet per se jouw ding zijn, dagen we je toch uit om La Piscine te bezoeken. La Piscine betekent letterlijk ‘het zwembad’. Het museum is dan ook gebouwd ín een zwembad uit 1932. Alleen al voor de inrichting vinden wij dat zelfs de grootste kunst-leek hierheen moet. Een ander leuk adresje in Lille is de patisserie Maison Méert. Hier worden chique bonbons en buitengewone macarons vanuit een beeldschoon historisch pand verkocht. Vervolgens kun je de binnengeharkte calorieën weer lekker verbranden met een wandeling in het park Le Jardin Vaubin.  
shutterstock_764202178

Meer over:

lille, keulen, gent, citytrip
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.