Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

C02-gecompenseerd vliegen: hoe zit dat?

15-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
475 keer bekeken
  •  
vliegtuig
Het lijkt heel makkelijk: je betaalt een paar tientjes extra en je retourvlucht naar een verre bestemming is gecompenseerd. Kan jij zonder zorgen van je reis genieten! Maar hoe zit dat eigenlijk, C02-neutraal vliegen? We leggen het uit.
Bij CO2-compensatie betaal je een bepaald bedrag bovenop je vliegticket. Dit bedrag gaat naar een organisatie die zich richt op het compenseren van CO2-uitstoot. Dit doen ze door bomen te planten in bijvoorbeeld Brazilië of door energiezuinige kooktoestellen te faciliteren in delen van Afrika. Op deze manier wordt de uitgestoten CO2 van jouw vlucht gecompenseerd en vlieg je dus CO2-neutraal. 
Regenwoud
Lastig te onderzoeken
Helaas ligt het allemaal een stuk ingewikkelder. Want hoeveel bomen zijn er nodig om jouw trip te compenseren? En zijn de paar tientjes die je bovenop je vliegticket betaalt wel genoeg? Onze collega’s van Kassa zochten het uit . Ze deden uitgebreid onderzoek naar deze compensatie en waren niet de enigen. Talloze wetenschappers hebben zich hierover gebogen en al deze verschillende onderzoeken maken het er niet makkelijker op. Waarom niet? Veel onderzoekers trekken verschillende conclusies. Dit komt omdat elke vliegmaatschappij de uitstoot anders berekent en daarnaast is elk project anders. Een nieuwe boom planten kost bijvoorbeeld meer geld dan het faciliteren van energiezuinige kooktoestellen. Bovendien is het uiteindelijk een kwestie van een standpunt innemen. 
New York Airplane
Kies je organisatie zorgvuldig
Toch kan jouw bijdrage aan zo’n organisatie zeker iets goeds doen. Vaak heeft de lokale bevolking van het betreffende gebied er namelijk wel iets aan. Zo’n project geeft een boost aan de werkgelegenheid en economische situatie. Wil je je vlucht compenseren? Neem dan vooral de tijd om je organisatie zorgvuldig te kiezen. Milieu Centraal, een stichting die mensen bewust maakt van energieverbruik en milieu, heeft een keurmerkentest gedaan. Hieruit bleek dat Fairtrade Climate Standard, VCS Klimaatcompensatie en Gold Standard Klimaatcompensatie betrouwbare organisaties zijn. 
Airport window
… of zoek het dichter bij huis!
Een andere keuze is natuurlijk om het vliegtuig links te laten liggen. Enorm veel leuke bestemmingen liggen namelijk gewoon op rijafstand! Ga bijvoorbeeld interrailen door Oost-Europa of pak de auto richting Zuid-Spanje. Wie heeft ooit gezegd dat achterbankbingo saai is? Daarnaast geeft het ook veel vrijheid om met de auto of de bus op vakantie te gaan. Regent het nog op je plek van bestemming? Dan blijf je gewoon nog een paar haltes langer zitten. Niet genoeg golven tijdens je surfvakantie? Rij lekker door naar het volgende strand!
Het initiatief kan dan wel goed zijn, maar het zal niet voor altijd voldoende zijn. Al helemaal niet op de lange termijn. Andere oplossingen moeten gezocht worden, maar toch helpen alle kleine beetjes. Bewuster nadenken is de eerste stap! 
Wil je het dichter bij huis zoeken? Maak dan bijvoorbeeld een roadtrip door Frankrijk  of Denemarken . Of ontdek deze toffe steden binnen één dag!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.

BNNVARA LogoWij zijn voor