Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Bilbao: 4 plekken die je wilt aantikken

26-08-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3757 keer bekeken
  •  
guggenheim
Een bliksembezoek brengen aan de stad van het sublieme Guggenheim museum? Vooral doen! Niet alleen ligt het toerismegehalte in Bilbao stukken lager dan dat van Madrid en Barcelona. Ook ligt deze parel in het Spaanse Baskenland op slechts twee uur afstand van onze hoofdstad!
Wat je binnen 24 uur vooral wilt doen? Komt 'ie:

1. De Mercado de la Ribera afstruinen  
In het oude stadshart van Bilbao, Casco Viejo, ligt de allergrootste indoor markt van Europa. Deze markt, genaamd de Mercado de la Ribera, is gelegen aan de rand van de rivier die dwars door de stad loopt. De Ribera markt is niet te missen. Wanneer je langs de rivier een cruiseschip spot, zit je goed. De Ribera markt oogt van de buitenkant namelijk als een gigantische boot. Maar ook de binnenkant, met haar hoge art-deco ramen, is materiaal om bij af te dwalen. De markt neemt zo'n 10.000 vierkante meter in beslag en bestaat uit drie verdiepingen. In dit indoor foodparadijs heb je de keuze uit 60 verschillende verkooppunten, die hun culinaire hoogstandjes voor je neus schotelen. En pinxtos zijn daar zeker onderdeel van!
marchedelaribera
Wanneer je alle kraampjes uit je hoofd kent, is het tijd om de rest van Casco Viejo te ontdekken. Het oude stadsdeel is een van de meest levendige wijken in Bilbao en wil je daarom zéker niet overslaan. De Spaanse authenticiteit is hier volop te vinden. Denk aan romantische gebouwen, smalle steegjes en historische kerken zoals de Santiagokathedraal. Oh en mogen je pintxos cravings nog niet verzadigd zijn, dan gaat deze binnenstad daar alsnog voor zorgen.

2. Het Guggenheim museum induiken
Het Guggenheim is zonder twijfel de #1 must see van de stad. De komst van dit glinsterende titanium museum deed Bilbao transformeren van vervuilde industriestad naar toeristenmagneet. De enorme economische invloed die deze futuristische trekpleister op de stad uitoefende, wordt het Guggenheim effect genoemd. Niet voor niets behoort het tot ’s werelds bekendste musea. 


Het Guggenheim straalt enorm veel kracht uit. Het museum is met zijn shiny platen, golvende wanden en abstracte vormen dé eye-catcher van de stad. In het museum wordt vooral moderne kunst uit de 20 ste  en 21 ste  eeuw tentoongesteld. Deze werken zijn verdeeld over drie verdiepingen in twintig galerijen, verspreid over 11.000 vierkante meter. In het Guggenheim kun je werken bewonderen van grootmeesters zoals Salvador Dalí, Andy Warhol en Pablo Picasso. Tip: koop je tickets van tevoren online. Dat scheelt je een hoop onnuttige minuten in de wachtrij!
guggenheim
3. Azkuna Zentroa bezoeken
Dit culturele centrum was ooit een magazijn voor wijnopslag, maar daar is geen (rood) vlekje meer van te zien. Het Azkuna Zentroa is een enorm monumentaal gebouw met immens hoge muren die steunen op dikke gedecoreerde steunpilaren. Of je nou wil shoppen, een hapje wil eten of cultuur wil snuiven, in Azkuna Zentroa kan ‘t allemaal. In dit culturele centrum vind je naast winkels en eetgelegenheden namelijk ook acht bioscoopzalen, een mediatheek, een fitnessruimte, een expositieruimte en zelfs een rooftop pool.
Alhondiga
4. Bilbao La Vieja verkennen
La Vieja staat ook wel bekend als het ‘hipster’ district van Bilbao. In deze buurt vind je een shitload aan kunstzinnige plekken zoals concept stores, vintage shops en ateliers. Bezoek je Bilbao tijdens de eerste zaterdag van de maand? Dan is het de moeite waard om de straatmarkt bij Dos de Mayo te bezoeken. Hier kun je kilo’s vintage binnenharken tegen een relatief lage prijs. Een andere aanrader is Bilborock, een 17 eeuwse kerk die tot cultureel centrum is omgetoverd. Regelmatig kun je hier naar binnen hoppen om een concert, film, tentoonstelling of theater- of dansvoorstelling bij te wonen. 


Meer Spaanse steden op je scherm? Klik jezelf naar San Sebastian!
bilbao_laviejakopie

Meer over:

spanje, bilbao, citytrip
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.