Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
IJslands prachtige rotsformatie met een gevaarlijk randje
08-06-2019
•
leestijd 3 minuten
•
3061 keer bekeken
•
Vík í Mýrdal is een rustig dorpje, maar tegelijkertijd heel coole plek om aan te tikken tijdens je reis door IJsland. Dit heeft alles te maken met vier unieke natuurverschijnselen. Een zwart lavastrand, een grillige grot, een surrealistische rotsformatie en een zeer woeste zee zijn er namelijk allemaal tegelijkertijd te bewonderen.Maar dit wonderschone plaatje heeft een aantal levens gekost.
Het zwarte strand
Reynisfjara is de naam van het zwarte lavastrand. Alhoewel dat op een vulkanisch eiland als
IJsland
niet heel bijzonder is, blijft het een prachtig gezicht. Er zijn meerdere lavastranden op IJsland, maar Reynisfjara is extra bijzonder door de rotsformatie die zich op het strand heeft gevormd.
Gardar: surrealistische klif
Die rotsformatie heet Gardar. Zulke perfect rechte rotsen lijken door mensenhanden gemaakt te zijn, maar niets is minder waar. Dit is een natuurlijk verschijnsel genaamd
columnar jointing ofwel
kolomvormige verbinding, wat ook alles te maken heeft met IJslands vulkanische oorsprong. Wanneer lava afkoelt, stolt het en wordt het basalt. Maar lava koelt niet altijd even snel af; meestal koelt de bovenste lavastroom sneller af dan het de onderste lavastroom. Als iets afkoelt dan krimpt het vaak, waardoor er scheuren kunnen ontstaan of delen kunnen afbreken. In het geval van Gardar gebeurde dit in zeshoekige patronen.
Op IJsland zijn deze op meerdere plekken te vinden, maar ook in andere landen duiken deze spectaculair ogende landschappen op. Zoals in
Schotland
; eerder schreven we al over de mysterieuze
Fingal's Cave
, die daar vanuit de zee opdoemt. Pas wel op: klimmen op de basaltzuilen is niet alleen gevaarlijk (daarover later meer). Maar je jaagt er ook papegaaiduikers mee weg, die daar soms zitten te broeden.
Hálsanefshellir grot
Je hebt de klif pas amper bekeken of je tuimelt alweer in het volgende vulkanische wonder. De basaltgrot Hálsanefshellir heeft een bijzonder reliëf. Het is heel bijzonder om de grot van binnen te bewonderen, maar let ook hierbij goed op jezelf. Loop niet te ver de grot in. Ten eerste omdat de grot eerder is ingestort. Ten tweede omdat het vloed kan worden en de grot dan onder water komt te staan. Houd de zee in de gaten.
Sneaker waves
Tot hier is het strand bij Vík allemaal lief, leuk en aardig. Maar nu zijn we dan toch bij het gevaarlijke element aangekomen. Bij het strand staan borden, waarop staat dat je nooit je rug naar de zee moet keren. Zo'n waarschuwing is niet overdreven gebleken. Het ene moment sta je namelijk gezellig naar de indrukwekkend hoge basaltzuilen middenin de zee (genaamd Reynisdrangar) te kijken. Het volgende moment grijpt een waanzinnige golf je en sleept deze je mee het woeste water in.
Reynisfjara staat bekend om zijn
sneaker waves
en dat heeft weinig met schoenen te maken. Het zijn golven die onschuldig lijken, maar opeens enorm ver het strand op komen en waar een heel sterke stroming in schuil gaat. Dat is te zien in de onderstaande video, waarbij de film stopt omdat de filmer de familie moest waarschuwen.
In het zuiden vind je het wildste stuk oceaan rondom IJsland en dat wordt vaak vergeten door reizigers. De zee kan binnen een paar minuten van kalm naar ruig gaan. Er zijn meerdere incidenten geweest waarbij reizigers het ene moment op het strand stonden en het volgende moment verdronken. Als de zee je eenmaal gegrepen heeft, zijn de overlevingskansen zelfs voor ervaren zwemmers klein. Dit is tevens de reden waarom het gevaarlijk is om op de basaltzuilen of diep in de grot te gaan staan. De golven kunnen opeens op de basaltzuilen en in de grot slaan. Kortom: geniet vooral van dit - in de breedste zin van het woord - ongetemde landschap, maar verlies de oceaan niet uit het oog.
Nog iets bijzonders wat alleen in IJsland kan: zwem tussen twee tektonische platen in het gat tussen Europa en Noord-Amerika.