Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Nieuwe afleveringen: 2020 trappen we af met deze bestemmingen

01-01-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
bhutan_goed
2020. Laat die splinternieuwe reizen en avonturen maar komen. En als het even kan ook een tikkeltje groener dan vorig jaar. Natuurlijk kan je ook dit decennium weer bij ons terecht voor een frisse dosis duurzame reisinspiratie. Benieuwd welke landen je de komende weken op de buis kan verwachten? Natuurlijk ben je dat; scroll snel verder.
Finland
Maurice gaat op zoek naar de kern van de Finse bevolking. We horen je denken: ‘waar gaat dit over?’ Begrijpelijke gedachte. We gaan het je uitleggen. Een van de belangrijkste onderdelen van de Finse identiteit is sisu, een begrip dat zich het beste laat vertalen als een 'ijzeren wil' of 'doorzettingsvermogen'. De beste plek om het Finse sisu te begrijpen is bij de grens met Rusland, in Noord-Karelië. Finland kent namelijk een heftige geschiedenis waarbij het land te maken had met overheersing van zowel Zweedse als Russische zijde. Na een lange worsteling is Finland op eigen kracht gegroeid tot het welvarende land dat ’t vandaag de dag is. In Noord-Karelië was het stalen doorzettingsvermogen harder nodig dan waar dan ook. Om sisu écht te kunnen doorgronden duikt Maurice de Finse wildernis in met een ex-militair.

Vanaf aanstaande zondag op NPO 3.
finland_bos
Taiwan
Geraldine volgt een route door alternatief Taiwan. Taiwan kennen we vooral als fabrikant van goedkope elektronica, maar ken je de onverwachte, prachtige kant al? De meeste reizigers blijven hangen in het noorden rondom de hoofdstad Taipei, maar voor traditionele Taiwanese cultuur zal je moeten uitwijken naar het zuiden. Geraldine reist eerst naar havenstad Kaohsiung, een stad die is getransformeerd van vervuilende industriestad naar creatieve en groene bestemming. Vervolgens reist ze naar surfdorp Dulan, een plek die Taiwan op de kaart zet bij de internationale surfscene. Ze eindigt haar reis in het hoogstgelegen dorp van Oost-Taiwan, genaamd Cilamitay. Een klein dorp waar de meeste bewoners behoren tot de Amis, de oorspronkelijke bewoners van Taiwan.

Vanaf 19 januari op NPO 3.
taiwan_goed
Bhutan
Nienke bezoekt het boeddhistische koninkrijk Bhutan. Een land dat amper reizigers toelaat, om de impact op de unieke samenleving en het milieu te minimaliseren. Toerisme in Bhutan wordt streng gereguleerd onder het beleid ‘high value, low impact tourism’. Bovendien is het een enorm bosrijk gebied dat meer koolstof absorbeert dan dat het uitstoot, oftewel een CO2-negatief land. Nienke begint haar reis in hoofdstad Thimphu, waar duurzame maatregelen worden genomen om water om te zetten in drinkwater. Ze dompelt zich onder andere ook in het hart van de Bhutanese cultuur in de traditionele stad Punakha.
 
Vanaf 26 januari op NPO 3.
nienke_bhutan2
Chili
Ook maakt Maurice een roadtrip door Chileens Patagonië en reist over misschien wel de mooiste route ter wereld: de Carretera Austral oftewel de Zuidelijke Weg. Onderweg passeert hij een alfabet aan landschappen: fjorden, regenwouden, gletsjers, rivieren en vulkanen. De bouw van de weg begon zo’n veertig jaar geleden. Maar nog steeds wordt er gestaag gewerkt aan de twaalfhonderd kilometer lange weg, met als doel om reizigers te trekken naar deze Zuid-Amerikaanse wildernis. Wat betekent dat voor de natuur? Hoe gaan deze twee dingen samen en hoeveel reizigers kan de regio aan? En wat staat je te wachten als je de Carretera Austral trotseert?

Vanaf 16 februari op NPO 3.
chili_goed
Benieuwd voor welke bestemming jullie ’t vaakst reisinspiratie zochten? Wij doken in de statistieken
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.