Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Voor deze bestemming zochten jullie in 2019 massaal reisinspiratie

31-12-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ljubljana slovenie

© hbpro / Shutterstock.com

Als regelmatige bezoeker van onze website weet je het wel. Met honderden pagina’s aan reisinformatie en artikelen vol reisinspiratie kom je als doorgewinterde reiziger het jaar wel door. Welke bestemming afgelopen jaar populair was onder 3 op Reizigers? We doken in de statistieken...
We gaan maar meteen met de deur in huis vallen: Ljubljana was in 2019 de onverslaanbare favoriet. Een jonge, moderne en groene stad in hartje Slovenië. De nogal moeilijk uitspreekbare Europese hoofdstad (spreek uit: lyoob- lya-nah) lijkt mijlenver van ons land af te liggen, maar dat valt gelukkig reuze mee. Je bereikt de stad al binnen anderhalf uur vliegen. Aangezien de nieuwsgierigheid naar deze stad – terecht – zo groot is, willen we het jullie graag wat makkelijker maken. We schotelen vier plekken voor die mogelijk het laatste zetje kunnen zijn voor een bezoek aan deze toffe Sloveense stad.
ljubljana slovenie

© Luca Lorenzelli / Shutterstock.com

Hoog, hoger, hoogst
Het symbool van de stad mag natuurlijk niet ontbreken als je Ljubljana bezoekt. Het kasteel van Ljubljana bevindt zich op het allerhoogste punt van de stad. Dus – je raadt het al – een mooier uitzicht op de stad ga je bijna nergens anders vinden. Natuurlijk is het grandioze uitzicht niet de enige reden om dit machtige gebouw te bezoeken. Ook de romantische sfeer en de culturele evenementen rondom het kasteel zijn 't waard om het kasteel op de planning te zetten. Het kasteel werd in de vijftiende eeuw gebouwd door Habsburgse vorsten, om aanvallen van Turken tegen te gaan. Daarna diende het kasteel als militair ziekenhuis en gevangenis. Maar sinds een renovatie in de jaren zeventig is het mogelijk om het gebouw als reiziger te bezoeken. Het kasteel van Ljubljana is via een tien minuten durende klim te bereiken. Ben je slecht ter been? Dan kan je het kasteel met een panoramische kabelbaan bereiken.
ljubljana slovenie

© Ghing / Shutterstock.com

Tivoli Park
Tivoli Park: niet alleen het allergrootste, maar ook een van de mooiste parken die je in de stad tegen zal komen. Het park is beladen met kastanjebomen, bloemenpartijen, standbeelden en fonteinen. Deze groene oase van rust is dan ook de perfecte plek voor een picknick of een lange wandeling. Ook is hier ruimte voor cultuur. Tivoli Park is namelijk de thuisbasis van een sporthal, concerthal, speeltuin, museum en kasteel. Bovendien dient de brede Jakopič-promenade het gehele jaar door als expositieruimte voor fotografen. Ook de moeite waard: een wandeling vanaf het park naar het nabijgelegen bos op Rožnik Hill.
ljubljana slovenie

© Matej Kastelic / Shutterstock.com

Alternatief Metelkova
Metelkova wordt gezien als de hippe wijk van Slovenië. Deze Sloveense kunstenaarsgemeenschap was ooit een militaire kazerne met barakken, maar daar zie je niets meer van terug. De gebouwen in Metelkova zijn bedekt met graffiti en mozaïek en je komt hier en daar sculpturen en andere kunst tegen. Voor fotografieliefhebbers is dit een ideale buurt om in rond te struinen. En mocht je het nachtleven willen opzoeken, dan ben je bij Metelkova ook aan het juiste adres. Huur vooral een fiets om deze alternatieve buurt te ontdekken.  Ljubljana heeft namelijk niet alleen goede fietspaden, ook is de stad vrij vlak en ga je in de binnenstad geen auto’s tegenkomen.
ljubljana slovenie

© Reimar / Shutterstock.com

Ljubljanica-rivier
Ljubljana barst van de architectonische hoogstanden. En daar is een verklaring voor. Sinds een aardbeving in 1895 heeft Ljubljana namelijk een flinke make-over gekregen, waarbij vele art nouveau-bouwwerken uit de grond zijn gestampt. Natuurlijk kan je de prachtige gebouwen te voet of te fiets verkennen, maar waarom niet vanuit een boot? Het zou namelijk jammer zijn om een boottocht over de Ljubljanica over te slaan. Een tocht over deze rivier biedt je namelijk het zicht op Ljubljana's prachtige bruggen, waar je camera verliefd op zal worden. Tijdens een boottocht ontdek je niet alleen architectonische parels van de binnenstad. Ook vaar je de groene buitenwijken in, waar vele inwoners zich vermaken met watersporten.
ljubljana slovenie

© Matej Kastelic / Shutterstock.com

Liever meer van het land ontdekken? Wij stippelden deze roadtrip langs de meest idyllische plekken van Slovenië uit.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.