Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zembla-journalist Roelof Bosma is 'Journalist van het Jaar'

22-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
708 keer bekeken
  •  
Journalist vh jaar 2023 (foto Annemieke van der Togt) 7

Onze collega Roelof Bosma is uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2023. Bosma krijgt de prijs, die wordt toegekend door vakblad Villamedia, voor zijn werk in de Zembla-uitzending ‘De PFAS-doofpot’. Samen met researchers Marco de Lange en Vincent Harmsen ontdekte hij dat teflonproducent Chemours (vroeger DuPont) in Dordrecht al decennia weet dat ze het grondwater onder de fabriek en in de omgeving ernstig hebben vervuild met grote hoeveelheden giftige en kankerverwekkende PFAS.

De jury van de vakprijs schrijft dat de documenten die in de uitzending boven tafel worden gehaald ‘overtuigend bewijs’ leveren, ‘maar het zijn de gesprekken van Bosma met de omwonenden van de fabriek, waardoor je echt gegrepen wordt. Je voelt het onrecht, de woede en machteloosheid in hun strijd tegen een zwijgende multinational.’

Het nieuws dat Zembla onthulde met ‘De PFAS-doofpot’ sloeg in als een bom. Buurtbewoners waren woedend, er volgden hoorzittingen in de Tweede Kamer en in de Provinciale Staten, strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq kondigde aan een strafzaak tegen de directie van de fabriek te starten en tot op de dag van vandaag ligt de directie van Chemours publiekelijk onder vuur. 

De jury benoemt de impact die de uitzending heeft gehad en schrijft: ‘de indringende portretten van de mensen achter deze industriële doofpot zorgden niet alleen voor politieke en juridische opvolging, maar waren ook doorslaggevend voor de jury om Bosma de titel Villamedia’s Journalist van het Jaar 2023 toe te kennen.’

Foto's uitreiking Journalist van het Jaar: Annemieke van der Togt

Bekijk de uitzending 'De PFAS-doofpot'

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.