Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zembla gaat in hoger beroep in granulietzaak tegen GIB

05-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1393 keer bekeken
  •  
Afvaldump door Rijkswaterstaat foto

Zembla gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank Den Haag van 31 augustus 2022. Daarin werd het programma opgedragen een aanvullende rectificatie te plaatsen bij uitspraken van oud-milieuofficier van justitie Gustaaf Biezeveld over de stort van granuliet in het project Over de Maas. Deze uitspraken werden gedaan in de uitzending ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’ van 6 februari 2020.

Het granuliet is afkomstig van Graniet Import Benelux (GIB). GIB had bezwaar tegen tientallen Zembla-publicaties over een periode van anderhalf jaar op tv, radio en internet. De rechtbank vond de uitingen van Zembla in deze publicaties niet onrechtmatig, met uitzondering van de uitspraken van deskundige Biezeveld in de uitzending van 6 februari 2020. 

Die veroordeling van Zembla berust op een cruciaal punt op een feitelijke onjuistheid. In het vonnis staat een lang citaat dat aan een Zembla-verslaggever wordt toegeschreven. In dat citaat zou Zembla, volgens de rechter, de deskundige woorden in de mond hebben gelegd en een “veel te eenzijdig” en “gekleurd beeld” hebben geschetst, waardoor Zembla “zelf mede aan de basis [zou hebben] gestaan” van de “te vergaande” uitspraken van de deskundige. 

Maar in het weergegeven citaat is niet de Zembla-verslaggever aan het woord, maar de deskundige zelf. De rechter baseert zich op een uitgeschreven versie van het interview - dat de woorden dus ten onrechte toeschrijft aan de verslaggever- en heeft de videobeelden nooit gezien. Zembla heeft de deskundige dus geen woorden in de mond gelegd.

Ook op veel andere punten in het vonnis ziet Zembla reden in beroep te gaan.

In een eerder aangespannen procedure bij de rechtbank Den Haag tussen GIB en Biezeveld, werd Biezeveld veroordeeld tot het plaatsen van een rectificatie bij zijn uitspraken in de uitzending van 6 februari 2020. Ook Biezeveld heeft hoger beroep ingesteld.

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.