Zembla
Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

De afvaldump door Rijkswaterstaat

30-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2268 keer bekeken
  •  

In ‘Gokken met Bagger’ onthulde Zembla vorig jaar misstanden met vervuilde grond en bagger die wordt gestort in voormalige zandwinningsplassen. Door de nadelige gevolgen voor het milieu, leidde de uitzending tot veel ophef bij omwonenden en in de Tweede Kamer. Vanwege de PFAS-discussie liggen veel baggerprojecten stil, toch wordt er in één plas nog volop gestort. Hoe kan dat?

Zembla gaat op onderzoek en ontdekt dat toezichthouder Rijkswaterstaat een zeer opmerkelijke rol heeft bij de afvalstort die op dit moment in een grote natuurplas plaatsvindt.

De afvaldump door Rijkswaterstaat

Regie & samenstelling: Roelof Bosma
Research: Marco de Lange

‘Biezeveld door rechter bevolen tot rectificatie’
“Biezeveld is bij vonnis van 8 december 2021 bevolen tot de volgende rectificatie van een tweetal uitspraken:

RECTIFICATIE BERICHTGEVING BONTRUP
In de televisie-uitzending van het programma Zembla van 6 februari 2020 heb ik, Gustaaf Biezeveld, het bedrijf Graniet Import Benelux, mede handelend onder de naam Bontrup, alsmede haar statutair directeur, beschuldigd van strafbare feiten, te weten het opzettelijk plegen van valsheid in geschrifte en het opzettelijk illegaal storten van afval in de plas Over de Maas. De rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 8 december 2021 geoordeeld dat deze beschuldigingen onrechtmatig zijn jegens de onderneming Bontrup, nu deze beschuldigingen geen deugdelijke basis hebben in het feitenmateriaal. De rechtbank Den Haag heeft mij, Gustaaf Biezeveld, veroordeeld tot het publiek maken van deze rectificatie door middel van verzending als persbericht.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.