Zembla

De afvaldump door Rijkswaterstaat

  •  
30-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3705 keer bekeken
  •  

In ‘Gokken met Bagger’ onthulde Zembla vorig jaar misstanden met vervuilde grond en bagger die wordt gestort in voormalige zandwinningsplassen. Door de nadelige gevolgen voor het milieu, leidde de uitzending tot veel ophef bij omwonenden en in de Tweede Kamer. Vanwege de PFAS-discussie liggen veel baggerprojecten stil, toch wordt er in één plas nog volop gestort. Hoe kan dat?

Zembla gaat op onderzoek en ontdekt dat toezichthouder Rijkswaterstaat een zeer opmerkelijke rol heeft bij de afvalstort die op dit moment in een grote natuurplas plaatsvindt.

De afvaldump door Rijkswaterstaat

Regie & samenstelling: Roelof Bosma
Research: Marco de Lange

‘Biezeveld door rechter bevolen tot rectificatie’
“Biezeveld is bij vonnis van 8 december 2021 bevolen tot de volgende rectificatie van een tweetal uitspraken:

RECTIFICATIE BERICHTGEVING BONTRUP
In de televisie-uitzending van het programma Zembla van 6 februari 2020 heb ik, Gustaaf Biezeveld, het bedrijf Graniet Import Benelux, mede handelend onder de naam Bontrup, alsmede haar statutair directeur, beschuldigd van strafbare feiten, te weten het opzettelijk plegen van valsheid in geschrifte en het opzettelijk illegaal storten van afval in de plas Over de Maas. De rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 8 december 2021 geoordeeld dat deze beschuldigingen onrechtmatig zijn jegens de onderneming Bontrup, nu deze beschuldigingen geen deugdelijke basis hebben in het feitenmateriaal. De rechtbank Den Haag heeft mij, Gustaaf Biezeveld, veroordeeld tot het publiek maken van deze rectificatie door middel van verzending als persbericht.”

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

wernernatuurlijk
wernernatuurlijk6 okt. 2022 - 10:40

Mr. Biezenveld had groot gelijk. Nadat de granuliet (verkeerd) was gecertificeerd door Schreurs Groep is het certificaat vervallen nadat flocculant was toegevoegd. Het werd dus illegaal gestort. Ik zal wettelijke details mailen naar Marco de Lange. Mvrgr. Werner

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.