Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Woningbouwcorporatie Standvast Wonen ziet brandbare gevel over het hoofd bij intern onderzoek

07-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
Brand seniorencomplex de notenhout nijmegen anp
De brandbare gevel van wooncomplex De Valkenaer in Nijmegen is gemist bij een intern onderzoek een jaar geleden. De verhuurder van het pand, Standvast Wonen, heeft de brandveiligheid van het pand vorig jaar nog onderzocht. Daar kwam niet uit dat de gevel aanpassingen nodig had, verklaart directeur Esther Lamers aan Omroep Gelderland.
In een  item van Nieuwsuur  kwam de onveilige gevel aan bod. Het Nijmeegse raadslid Jean Paul Broeren had een anonieme brief ontvangen over de gevel, die bestaat uit brandbare materialen en een luchtspouw. Door zo’n spouw kan vuur zich snel over grote hoogte verspreiden.
Dat is opmerkelijk, vertelt Broeren aan Omroep Gelderland. De gevel van de Valkenaer lijkt volgens hem immers sterk op die van de Meiberg in Nijmegen. De onveilige gevel van De Meiberg kwam in een uitzending van Zembla aan het licht. Na vragen van Zembla werd de gevelbekleding daar deels weggehaald.
Kijk de uitzending 'Brandgevaar' terug
Kunststof isolatie
Gevels worden bekleed met isolatiematerialen om warmte binnen te houden. Dat kan met brandbare, of onbrandbare materialen. De gevel van de Londense Grenfell-toren was kort tevoren bekleed met brandbaar isolatiemateriaal, toen hij in de zomer van 2017 afbrandde. Er kwamen 72 mensen om het leven.
Emeritus hoogleraar bouwkunde aan de TU Eindhoven Jos Lichtenberg schat dat de komende jaren ruim 500.000 woningen in Nederlandse flats geïsoleerd gaan worden. Brandbare isolatiematerialen en een luchtspouw worden veel gebruikt volgens de directeur van ingenieursbedrijf Nieman, Ruud van Herpen: "Het is populair om gebouwen die niet of matig geïsoleerd zijn opeens een veel betere isolatieschil te geven door ze van buitenaf te isoleren. En dan kom je op dit soort systemen uit ja."

Meer over:

brandgevaar
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.