Zembla

Brandgevaar

18-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2860 keer bekeken
  •  
Op 14 juni 2017 brandt de Londense Grenfell-toren af, met desastreuze gevolgen. Maar liefst 72 mensen vinden de dood. Het land rouwt en de beelden gaan de wereld over. Volgens experts speelde de gevel een cruciale rol. Via de gevelplaten en het kunststof isolatiemateriaal verspreidde het vuur zich razendsnel. Ook in Nederland gebruiken we kunststof-isolatie. Het isoleert goed, maar wat doet het met de brandveiligheid van onze flats?
De brandweer waarschuwt daarnaast voor het risico van steeds oudere en kwetsbare bewoners. ZEMBLA gaat op roadtrip door Nederland en ontdekt dat bij veel flats de brandveiligheid niet gegarandeerd is. Brandtestrapporten ontbreken of kloppen niet met de echte situatie. Bouwmaterialen worden via officiële tests ingedeeld in brandklasses. Maar kloppen de tests wel? 

ZEMBLA onderzoekt: hoe staat het met de brandveiligheid van onze gebouwen?
Op donderdag 6 mei 2021 vervolgen we ons onderzoek naar isolatiemateriaal in de uitzending 'Brandende belangen'. Lees er meer over.
Regie: Ton van der Ham
Research :  Nikki van der Westen

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.