Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

VVD wil snel inventarisatie van gebouwen met brandgevaarlijke gevels

05-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
192 keer bekeken
  •  
Brand seniorencomplex de notenhout nijmegen anp
VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis wil dat er een inventarisatie komt van het aantal gebouwen in Nederland met brandgevaarlijk isolatiemateriaal. Dat zegt hij in het radioprogramma De Nieuws BV naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending ‘Brandgevaar’.
Na de vreselijke brand in de Grenfelltower in Londen, bleek dat het vuur zich razendsnel kon verspreiden door het kunststof isolatiemateriaal dat is gebruikt in de toren. ZEMBLA ging op onderzoek uit om te kijken of in Nederland op dezelfde manier wordt gebouwd en het antwoord blijkt: ja.
Zo blijkt een seniorencomplex in Nijmegen een brandgevaarlijke gevel te hebben. De woningbouwvereniging Woongenoot schrok van de bevindingen en neemt maatregelen. Het brandbare isolatiemateriaal en de gevelpanelen zullen zo snel mogelijk worden vervangen.
Nijmeegse woningbouwvereniging erkent: seniorencomplex Meiberg niet brandveilig
Geen bevredigend antwoord van minister
Hoeveel brandgevaarlijke gevels er in Nederland zijn, is niet duidelijk. ZEMBLA probeerde het te achterhalen, maar het lijkt alsof de overheid het niet wil weten aangezien het ook niet wordt onderzocht. ZEMBLA-maker Ton van der Ham zei hierover in De Nieuws BV : "Wij kwamen er niet achter en dat heeft er volgens mij mee te maken dat de overheid niet nieuwsgierig genoeg is. Het is een paar keer in de Kamer gevraagd aan de minister en dan komt er gewoon geen bevredigend antwoord."
Bekijk het interview met Ton van der Ham en VVD-Kamerlid Koerhuis in De Nieuws BV:
Koerhuis wil die inventarisatie nu zo snel mogelijk voor elkaar krijgen en zal daar in het aankomende Kamerdebat over de kwestie op inzetten. De wet kwaliteitswaarborging voor het bouwen is na een jaar weer opgepakt door de minister en naar de Eerste Kamer gestuurd. Volgens Koerhuis is dat een tweede poot waar op moet worden ingezet: “Juist die wet brengt niet alleen in kaart welke materialen worden aangebracht maar ook hoe ze worden aangebracht.”
Verenigd Koninkrijk overweegt verbod op brandbaar isolatiemateriaal
In het Verenigd Koninkrijk overweegt de overheid een verbod op het aanbrengen van het brandbare isolatiemateriaal dat ook in de Grenfelltower is gebruikt. Dat meldt Sky News. Een grote fabrikant van isolatiemateriaal, Kingspan, verzet zich tegen die plannen. Volgens Kingspan maakt zo’n verbod het voor sommige mensen onbetaalbaar om hun huis te isoleren of verwarmen.
Bekijk de uitzending  'Brandgevaar':

Meer over:

brandgevaar
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.