Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nijmeegse woningbouwvereniging erkent: seniorencomplex Meiberg niet brandveilig

29-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Brandgevaar flat
Woningbouwvereniging Woongenoot erkent dat de gevels van seniorencomplex De Meiberg in Nijmegen niet brandveilig zijn. Het brandbare isolatiemateriaal en de gevelpanelen zullen zo snel mogelijk worden vervangen, zo meldt Woongenoot vandaag in een brief  aan haar bewoners. 

Aanleiding voor deze maatregelen is de ZEMBLA-uitzending ' Brandgevaar '.  Uit onderzoek van ZEMBLA bleek dat er niet gebouwd was volgens de vergunning. Experts noemden de gevels ‘gevaarlijk’.
Materiaal vervangen
Woongenoot begint volgende week met het verwijderen van een deel van het brandbare isolatiemateriaal. Het gaat om de eerste twee tot drie meter, zo staat in de brief. “Daarmee verkleinen we het risico van brand, omdat brand buiten het complex (bijvoorbeeld een brandende scooter of afval) zo niet kan overslaan naar de gevels.”  Later dit jaar zal al het materiaal worden vervangen.
Totdat de werkzaamheden zijn afgerond zullen er ’s nachts (van 20.00 tot 08.00 uur) brandwachten aanwezig zijn, aldus Woongenoot.

'Erg geschrokken'
Na de uitzending van ZEMBLA heeft Woongenoot zelf brandtesten laten uitvoeren. Directeur Kees van Kampen zegt tegenover ZEMBLA ‘erg geschrokken’ te zijn van de uitkomsten van dit eigen onderzoek. “De constructie voldoet niet aan de vergunning en dat is uiterst teleurstellend. Het gaat om de veiligheid van onze bewoners.” Volgens Van Kampen wordt op dit moment onderzocht wie aansprakelijk is voor deze situatie. “Wij sluiten juridische stappen zeker niet uit.”  
Brandgevaar
In de uitzending 'Brandgevaar' onderzocht ZEMBLA hoe het met de brandveiligheid staat van onze gebouwen. Bekijk hier de uitzending:

Meer over:

brandgevaar
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.