Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

VVD en GroenLinks: ‘Nederlandse overheid moet stoppen met Chinese communicatiesysteem’

22-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
c2000 anp 3
De Nederlandse overheid moet stoppen met het gebruik van Chinese software, om spionage en sabotage te voorkomen. GroenLinks en VVD vragen minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid om de aanschaf van een nieuw Chinees communicatiesysteem voor de hulpdiensten te heroverwegen.
Bekijk onze uitzending ‘Calamiteit C2000’
Het zogeheten C2000-systeem wordt gebruikt om informatie over noodsituaties te delen tussen politie, brandweer, ambulancediensten en marechaussee. Het ministerie van Justitie en Veiligheid is sinds 2015 bezig om invoering ervan voor te bereiden.
Terecht zorgen
"Ministers maken zich terecht zorgen over spionage door Rusland en China, tegelijkertijd gebruiken onze agenten straks Chinese software waardoor we onszelf onnodig kwetsbaar maken", zegt Kamerlid Buitenweg (GroenLinks). "Je moet er niet aan denken dat politie, ambulance en brandweer niet met elkaar kunnen communiceren, omdat het systeem door de Chinezen is platgelegd", zegt VVD-Kamerlid Laan-Geselschap.
Calamiteit C2000
In de ZEMBLA-uitzending ‘Calamiteit C2000’ van afgelopen mei kwam al naar voren dat er grote zorgen zijn over de omschakeling naar het nieuwe calamiteitennetwerk. “C2000 is essentieel voor de veiligheid in Nederland en dat maakt het extra belangrijk om de risico’s te beheersen. Wij vinden dat de gekozen aanpak de risico’s nog onvoldoende beperkt," aldus het Bureau ICT Toetsing (BIT), dat waakt over de voortgang van grote ICT-projecten van het Rijk.

Bekijk hier de eerste beelden:  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.