Zembla

Calamiteit C2000

15-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
298 keer bekeken
  •  

Het C2000 communicatienetwerk van onze hulpdiensten loopt technisch op z’n laatste benen en is dringend aan vervanging toe. Sterker, de 85.000 gebruikers hadden begin vorig jaar al een nieuw systeem moeten hebben, maar de invoering daarvan loopt grote vertraging op. Het oude netwerk wordt voorlopig met kunst- en vliegwerk in de lucht gehouden. En daarmee zijn niet alleen politie, brandweer en ambulancediensten  - maar wij allemaal -  voor onze veiligheid overgeleverd aan een systeem in blessuretijd. Deskundigen houden hun hart vast. Wat als zich straks een grote calamiteit voordoet, een terreuraanslag of een vliegramp?

Het nieuwe C2000 is een klassiek Haags ICT drama. Het ministerie van Justitie en Veiligheid koos bij de aanbesteding van het complexe project voor de goedkoopste aanbieder, maar betaalt nu een hoge prijs. Twee bedrijven die claimden de “bewezen technologie” in huis te hebben, krijgen het maar niet voor elkaar. Intussen durft niemand meer een datum te noemen waarop het nieuwe netwerk echt de lucht in gaat.

ZEMBLA onderzoekt: hoe veilig zijn wij met het oude C2000?

Calamiteit C2000  - woensdag 16 mei -  21.15 u.bij BNNVARA op NPO 2

Herhaling donderdag 17 mei - 10.10 u

Regie: Jos Slats
Research :  Marco de Lange

Lees het transcript van de uitzending.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.