Zembla

‘Russisch softwarebedrijf Kaspersky onveilig, maar nieuwe C2000 door Chinezen laten bouwen is prima?’

18-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
C2000 4 anp
Met het oog op de nationale veiligheid moeten we stoppen met het gebruik maken van antivirussoftware van het Russische bedrijf Kaspersky Lab. Tegelijkertijd gaan we voor de nieuwe versie van ons meest cruciale communicatiesysteem in zee met een Chinees bedrijf: Hytera. Hytera heeft de aanbesteding gewonnen voor de nieuwe versie van C2000, het calamiteitennetwerk van de hulpdiensten, zo bleek in ZEMBLA. Dat rijmt niet met elkaar vindt VVD-Kamerlid Arno Rutte. Rutte heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending over C2000.
Hoe kan het dat de minister het calamiteitennetwerk C2000 een ‘stabiel en robuust’ systeem noemt terwijl het in twee jaar tijd kampte met 2775 storingen? Ook dat wil Rutte weten.
Problemen bij vliegramp
In de uitzending ‘Calamiteit C2000’ werd duidelijk dat het communicatiesysteem van de hulpdiensten rammelt en hapert. Dat leidde in het verleden al tot ernstige communicatie en veiligheidsproblemen. Onder meer bij de ramp met een toestel van Turkish Airlines en bij de strandrellen in Hoek van Holland.
Bij een grote calamiteit of een terroristische aanslag dreigt het overbelast te raken . Rutte wil weten hoe de stabiliteit van het systeem gewaarborgd kan blijven, of de nodige updates worden uitgevoerd en of het klopt dat reserveonderdelen niet meer te verkrijgen zijn: “Kan de minister aangeven hoe een leverancier een reserve-onderdeel kan aanleveren dat niet meer gemaakt wordt?”
Zeer zorgelijke bevindingen van @ZEMBLA over C2000. De beschikbaarheid en werking van calamiteitennetwerk #C2000 moet nu en in de toekomst altijd geborgd zijn! Ik heb indringende vragen gesteld. pic.twitter.com/XXfG3FoRdu
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.