Zembla

‘Volksgezondheid moet belangrijker worden bij vergunningen aan industrie’

14-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
239 keer bekeken
  •  
rondetafel chemours vth stelsel

Bij het verlenen van vergunningen aan industrie moet de volksgezondheid een veel prominentere rol krijgen dan nu het geval is. Dat zei onder andere de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vandaag in de Tweede Kamer tijdens de rondetafel over Chemours, Tata Steel en asfaltfabriek APN: “Het voorzorgsbeginsel moet veel zwaarder wegen dan het nu doet."

Kijk het debat hier terug

Met het voorzorgsbeginsel bedoelt de OVV dat stoffen pas gebruikt mogen worden als bewezen is dat ze geen schadelijk effect hebben op de gezondheid van mensen en dieren en op het milieu.

Rosita Thé van de milieudienst in Zuid-Holland onderschreef dat: “Dat doen we ook bij potentieel zorgwekkende vervoermiddelen, zoals de elektrische step. Zo’n step mag niet de weg op als we niet zeker weten dat het veilig is. Het kan toch niet zo zijn dat we met een step voorzichtiger zijn dan met potentieel zeer zorgwekkende stoffen?”


Ook gedeputeerden van de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland vinden dat er strengere wet- en regelgeving moet komen wat betreft de uitstoot van PFAS en andere gevaarlijke stoffen. “Wij willen de uitstoot limiteren” zegt gedeputeerde Zevenbergen. “PFOA en PFOS zijn inmiddels verboden, maar dat geldt niet voor alle PFAS. Daar kunnen we nu dus niet op handhaven. Als u wilt dat de uitstoot stopt, verbied het dan alstublieft.”

Gedeputeerde Stolk voegt daaraan toe: “De bescherming van burgers moet beter. Veiligheid is niet altijd een vanzelfsprekendheid, het economisch aspect won vaak. En die balans moet echt anders.”

Lees hier ons dossier over PFAS 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.