Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

VN: 3 miljoen Venezolanen gevlucht

09-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Vluchtelingen Venezuela
Het aantal gevluchte Venezolanen is gestegen tot boven de drie miljoen. Dat meldt de VN. Sinds de escalatie van de crisis in 2015 zijn Venezolanen massaal op de vlucht geslagen voor geweld, hyperinflatie en voedsel- en medicijntekorten.   

De Verenigde Naties doen een oproep voor meer hulp aan de omringende landen die de vluchtelingen opvangen.

Veilig heenkomen
Buurland Colombia vangt verreweg de meeste Venezolanen op: een miljoen. Peru vangt er een half miljoen op, Ecuador 220.000 en Argentinië zo’n 130.000. Tienduizenden zochten een veilig heenkomen op Aruba en Curaçao.
"Minister Blok sluit akkoord met Venezolaanse folteraar"
Aangespoeld in het Koninkrijk der Nederlanden
In de ZEMBLA-uitzending ‘Aangespoeld in het Koninkrijk der Nederlanden’ is te zien dat Venezolanen in bootjes de overtocht naar Aruba en Curaçao proberen te maken. Niet iedereen overleeft de gevaarlijke reis op zee. Vervolgens blijkt dat de eilanden de hoeveelheid vluchtelingen uit Venezuela niet aankunnen. Op Curaçao worden Venezolanen opgesloten in gevangenisbarakken en teruggestuurd. Opvang is er eigenlijk niet. De eilanden vragen, als onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, de Nederlandse regering om hulp. Maar het kabinet voelt zich niet verantwoordelijk.
Overleg
De regeringen van de Latijns-Amerikaanse landen komen op 22 en 23 november bijeen in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito voor overleg over de vluchtelingencrisis.

Bekijk de eerste beelden uit 'Aangespoeld in het Koninkrijk der Nederlanden':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.