Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

CDA en D66 stellen Kamervragen aan minister Blok over akkoord met Venezuela

25-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Tareck El Aissami
CDA-Kamerlid Martijn van Helvert en D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma willen tot in detail van minister Blok weten waarom hij een akkoord sloot met de Venezolaanse vice-president Tareck El Aissami. Volgens de Europese Unie schendt El Aissami mensenrechten en maakt hij zich schuldig aan martelingen. Daarom heeft de EU op 25 juni sancties ingesteld tegen El Aissami.

Uit de ZEMBLA-uitzending ‘Aangespoeld in het Verenigd Koninkrijk’ blijkt dat Stef Blok al wist dat de EU sancties zou instellen vóórdat hij een akkoord sloot in Venezuela. 
“Minister Blok sluit akkoord met Venezolaanse folteraar”
Van Helvert (CDA) en Sjoerdsma (D66) vragen de minister van Buitenlandse Zaken wanneer het voornemen tot sancties tegen El Aissami vanuit de EU bekend werd bij het ministerie. Ook vragen ze zich af welke rol het voornemen tot sancties tegen El Aissami heeft gespeeld in de afweging om tot een akkoord te komen met hem. “Wat waren de resultaten of uitkomsten van de afzonderlijks gesprekken op het ministerie om ondanks de voorgenomen sancties toch tot een akkoord te komen met El Aissami?”

Ze stellen Blok de vraag of hij het gerechtvaardigd vindt om een grensakkoord met een mensenrechtenschender te sluiten.

Drugscriminaliteit
Blok stemde op verzoek van Venezuela in met de benoeming van de omstreden Carlos Mata Figueroa als consul van Venezuela op Aruba. Figueroa wordt gelinkt aan drugscriminaliteit. Minister-president Wever-Croes van Aruba zegt in ZEMBLA dat ze hem daarom liever buiten Aruba had gehouden. Van Helvert en Sjoerdsma willen van Blok weten of Venezuela heeft geëist dat de benoeming van Figueroa als consul zou worden goedgekeurd. 
Persoonlijke sancties
Op 20 november 2018 organiseert het kabinet in Den Haag een Europees congres over persoonlijke sancties tegen mensenrechtenschenders. De twee Kamerleden vragen de minister van Buitenlandse Zaken: “Welke impact heeft het akkoord tussen de minister en El Aissami op de uitkomst van dit congres?”
Eerder stelde PvdA-Kamerlid en voormalig Minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen Kamervragen naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending. Tot op heden is daar nog geen antwoord op gegeven.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.