Russel Crowe noemt vluchtelingencrisis op Manus Island schande voor Australië
02-11-2017
•
leestijd 2 minuten
•
50 keer bekeken
•
De ruim zeshonderd vluchtelingen in het gesloten en verder verlaten kamp op het eiland Manus in Papoea-Nieuw-Guinea weigeren de plek te verlaten. Ze verkiezen het kamp zonder voedsel, stromend water en elektriciteit, boven de drie accommodaties die in de buurt tussen de lokale bevolking zijn gebouwd. Ze vrezen namelijk voor geweld van omwonenden. Acteur Russel Crowe, bekend van films als Gladiator en A Beautiful Mind, woonde jaren in Australië en noemt de situatie waarin de vluchtelingen verkeren een schande voor Australië. Hij heeft aangeboden zes vluchtelingen te huisvesten en banen voor ze te regelen. Hij roept andere Australiërs op hetzelfde te doen.
Manus. A Nations shame. Lives held in limbo . Lives lived in fear & despair . It's fucking disgraceful
Het personeel van het kamp is eerder deze week al vertrokken. De vluchtelingen hebben de plek gebarricadeerd, omdat lokale bewoners met machetes binnenvielen en aan het plunderen sloegen. Ook zou het kamp bekogeld zijn met stenen."We zijn doodsbang", zei een van de vluchtelingen tegen persbureau AP. Ze zitten al twee dagen zonder voedsel. Onder meer met prullenbakken proberen ze regenwater op te vangen, omdat er ook geen stromend water meer is in het kamp.
'We zijn doodsbang', asielzoekers op Manus Island vrezen voor hun leven
De Verenigde Naties heeft de situatie veroordeeld. Persbureau AP vroeg het Australische ministerie van immigratie om een reactie, maar een woordvoerder van de verantwoordelijk minister weigerde die te geven.
Nieuw-Zeeland, het land waar Russel Crowe tegenwoordig woont, heeft aangeboden om 150 vluchtelingen van Manus Island op te nemen. Daarover is zondag een gesprek met de minister-president van Australië.
Het kamp moest dicht, omdat het hooggerechtshof van Papoea-Nieuw-Guinea bepaalde dat het kamp illegaal en ongrondwettelijk is. Maar een goed alternatief is er niet. Australië weigert de vluchtelingen zelf op te nemen.
Keihard asielbeleid
Het land voert al een aantal jaar een keihard asielbeleid. Bootvluchtelingen komen Australië niet in. Ze worden meteen teruggestuurd of definitief verbannen naar de kleine eilanden buiten de Australische landsgrenzen zoals Manus en Nauru. De eilanden ontvangen geld voor de vluchtelingenopvang. De voorzieningen in de kampen zijn met opzet slecht. Door de aanpak is het Australië gelukt om nieuwe bootvluchtelingen af te schrikken. De andere kant is dat rond de 1600 erkende vluchtelingen al jaren op de eilanden verblijven onder erbarmelijke omstandigheden en in een uitzichtloze situatie.
Volgens de Australische regering is er niets mis met de opvang op het eiland. Maar in de uitzending ‘
Vergeten kinderen
’ van ZEMBLA Internationaal is iets heel anders te zien. De kinderen op Manus en ook het eiland Nauru leiden een verschrikkelijk bestaan. Hulpverleners die eigenlijk niet mogen praten doen uiteindelijk toch hun verhaal in deze uitzending. Een voormalig lerares van ‘Save the Children’ zegt in de uitzending: "Het centrum is opgezet om mensen gek te maken en ze vanbinnen te laten sterven."