Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

UNHCR: ‘Deal kinderpardon gaat ten koste van kwetsbare vluchtelingen’

01-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Kinderen Libanon vluchtelingen Stichting VLuchteling
De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is blij met de oplossing voor het kinderpardon als het gaat om gewortelde kinderen in Nederland, “maar betreurt dat dit ten koste gaat van kwetsbare vluchtelingen in de regio.” Het kabinet heeft afgesproken om de komende drie jaar 250 vluchtelingen minder te hervestigen in Nederland.
In totaal nodigt Nederland nu nog slechts 500 in plaats van 750 vluchtelingen uit voor hervestiging. Het gaat om de meest kwetsbare groepen vluchtelingen waarbij hervestiging in een westers veilig land de redding van hun leven betekent: “ Alleenstaande kinderen, vrouwen en meisjes, en slachtoffers van ernstig geweld en martelingen”, zegt de UNHCR.
Te weinig plekken
De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, Filippo Grandi, zei afgelopen jaar nog tegen ZEMBLA : “Er zijn te weinig plekken voor hervestiging.”
Het kinderpardon akkoord lijkt haaks te staan op de steun die Nederland samen met andere landen in december jongstleden gaf aan een afspraak die werd aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Daarin erkent de internationale gemeenschap dat er meer solidariteit moet worden betoond met landen die de meeste vluchtelingen opvangen, onder meer door meer toezeggingen voor hervestiging.  
Kinderen met kanker: niet welkom
Van de 500 vluchtelingen die de komende drie jaar hervestigd worden in Nederland zijn er maximaal 30 plekken ingeruimd voor ernstig zieke vluchtelingen, jong en oud, inclusief hun gezonde familieleden. Je moet dus erg veel geluk hebben wil je geselecteerd worden. ZEMBLA maakte daar de uitzending ‘Kinderen met kanker: niet welkom’ over.
Strenge winter ontwricht levens van Syrische vluchtelingen in Libanon
Ton van der Ham reist in de uitzending naar Libanon. Daar zitten zo’n 750.000 kinderen tot 15 jaar die met of zonder hun familie gevlucht zijn uit Syrië. De omstandigheden voor Syrische vluchtelingen in Libanon zijn zwaar. En voor de kinderen die ziek zijn, is er weinig hoop.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.