Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Strenge winter ontwricht levens van Syrische vluchtelingen in Libanon’

21-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kinderen Libanon vluchtelingen Stichting VLuchteling
De leefsituatie voor Syrische vluchtelingen in Libanon is ernstig verslechterd door het strenge winterweer in het land. Libanon gaat gebukt onder winterstormen, gepaard met zware regen- en sneeuwbuien. De vluchtelingen in Libanon leven vaak in provisorisch gebouwde onderkomens die nu zijn ondergelopen, lekken of helemaal door de wind zijn verwoest.
“Vrijwel geen enkele vluchteling beschikt over de middelen om deze dramatische noodsituatie op te vangen”, zegt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling. De stichting stelt per direct 200.000 euro beschikbaar om de vluchtelingen te helpen.
Bekijk de beelden uit Libanon (bron: Stichting Vluchteling):
“Deze mensen staan letterlijk met hun blote voeten in het ijskoude smeltwater. We moeten ze helpen”, aldus Ceelen.
Grote armoede
In Libanon zijn naar schatting 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen. 76 procent van de Syriërs in  Libanon leeft onder de armoedegrens. In Jordanië is dat aantal zelfs 85 procent.
Mensen die terugkeren naar Syrië komen terecht in een land dat in puin ligt, zonder economie en voorzieningen en er is nauwelijks onderwijs. Velen gaan daarom niet terug of durven niet vanwege de dreigende dienstplicht voor mannen en angst voor repercussies van het Assad-regime.
Kinderen met kanker: niet welkom
Dat de omstandigheden voor Syrische vluchtelingen in Libanon evengoed zwaar zijn, was te zien in de uitzending: 'Kinderen met kanker: niet welkom'. In Libanon zitten zo’n 750.000 kinderen tot 15 jaar die met of zonder hun familie gevlucht zijn uit Syrië. Voor hen is er amper hulp. Zeker zieke kinderen hebben het zwaar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.