Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Hoge Commissaris VN: Te weinig plekken voor zwakste vluchtelingen

03-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Azzedine
“Er zijn te weinig plekken voor hervestiging. Punt uit.” Dat zegt Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, Filippo Grandi, in antwoord op vragen van ZEMBLA. Hervestiging, waarbij vluchtelingen op uitnodiging naar westerse landen mogen komen, is volgens Grandi “echt bedoeld om de zwaksten te helpen.” In Libanon zijn onder vluchtelingen honderden ernstig zieke kinderen. Tijdens de laatste Nederlandse selectiemissie in Libanon is geen enkele vluchteling geselecteerd onder het zogenoemde ‘medisch subquotum’, blijkt uit onderzoek van ZEMBLA.

Jaarlijks nodigt ons land 750 vluchtelingen uit van buiten Europa. Daarvan zijn maximaal 30 plekken ingeruimd voor medische gevallen, inclusief hun gezonde familieleden. Op vragen van ZEMBLA antwoordt het Ministerie van Justitie en Veiligheid dat dat aantal beperkt is, “omdat deze zaken gepaard gaan met een relatief grotere belasting van de Nederlandse samenleving.” In de praktijk wordt het quotum van 30 niet altijd gevuld, blijkt uit onderzoek van ZEMBLA.
'Kinderen met kanker: niet welkom'
Bekijk de eerste beelden van 'Kinderen met kanker: niet welkom'
Vluchtelingenkamp Bouchra Kinderen met kanker niet welkom
Niet vergoed
“Ik wil naar Nederland,” zegt de 11-jarige Azzedine tegen verslaggever Ton van der Ham. Hij heeft neusholtekanker en ligt in het ziekenhuis in Beiroet. In Libanon zijn er minimaal honderd vluchtelingkinderen met kanker zoals Azzedine. Hun behandeling wordt door de UNHCR niet vergoed, omdat het te duur is. De UNHCR heeft in deze regio een schreeuwend tekort aan middelen. Een woordvoerder vertelt aan ZEMBLA: “Vanwege onze beperkte budgetten – en voor medische zorg is in 2018 het minste financiering – moeten we prioriteit geven aan urgente, levensreddende ingrepen. Dat betekent helaas ook dat we chronische ziektes niet kunnen vergoeden, inclusief kanker.”

"De basisboodschap die ik aan Nederland wil overbrengen is: er is meer nodig"

Libanon is het land met de meeste vluchtelingen per hoofd van de bevolking. Voor elke vier Libanezen is er een vluchteling. Nadim Munla, de belangrijkste adviseur van de Libanese premier op het gebied van vluchtelingen, zegt tegen ZEMBLA: “De basisboodschap die ik aan Nederland wil overbrengen is: er is meer nodig. Vergeet de Syrische vluchtelingen niet. Word niet moe.”

Bouchra kinderen met kanker niet welkom
Erfelijke bloedarmoede
ZEMBLA ontmoet in Libanon meer vluchtelingkinderen met ernstige en chronische ziekten. De 14-jarige Bouchra heeft erfelijke bloedarmoede. Ze heeft regelmatig bloedtransfusies nodig. Omdat haar behandeling momenteel door Artsen zonder Grenzen vergoed wordt, krijgt ze geen voorrang in het hervestigingsproces. De 7-jarige Abdelhamid heeft een levensreddende beenmergtransplantatie nodig. De donor is al gevonden: zijn zusje. Maar het gezin kan de operatie niet betalen.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.